Γιατί τόση βιασύνη, ακόμα και για την υγεία μας;

Βιαζόμαστε μόνο πότε θα έρθουν οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές ή βιαζόμαστε γενικώς ακόμη και σε πιο σοβαρά θέματα, όπως η υγεία μας; 

Πολλοί ασθενείς μας που προσέρχονται στο ιατρείο λόγω ορθοπαιδικών προβλημάτων εμφανίζονται ανυπόμονοι αναζητώντας μαγικές λύσεις και «πρωτοποριακές» θεραπείες που θα τους λύσουν άμεσα το πρόβλημά τους. 

Την τελευταία δεκαετία ο τομέας της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής έχει να επιδείξει σημαντικές καινοτομίες, όπως είναι  η χρήση του Ρομπότ στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής, οι χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, καθώς επίσης και η ευρεία χρήση της αρθροσκόπησης που προσφέρουν πλέον στους ασθενείς συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παρελθόν, όπως ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, συντομότερο χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο και ταχύτατη αποκατάσταση.

Είναι λοιπόν παράδοξο το γεγονός πως μεγάλο τμήμα όσων ταλαιπωρούνται από μυοσκελετικά προβλήματα ή ορθοπαιδικούς τραυματισμούς παρουσιάζονται ανυπόμονοι, δύσπιστοι και ρωτούν για «θεραπείες του διαδικτύου» που συχνά είναι μη τεκμηριωμένες. 

Μήπως όμως ευθυνόμαστε και εμείς οι Ορθοπαιδικοί για το φαινόμενο αυτό; Σε πολλές περιπτώσεις δεν αναλύουμε επαρκώς στον ασθενή μας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ή υπεραπλουστεύουμε τις θεραπευτικές λύσεις που του προτείνουμε με αποτέλεσμα να μη συνειδητοποιεί ότι απαιτείται κάποιες φορές αρκετός χρόνος έως την ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του μετά από έναν τραυματισμό.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο αγγλικός όρος «patient» μεταφράζεται ταυτόχρονα ως ασθενής αλλά και ως υπομονετικός, δείχνοντας μας πως μετά από έναν τραυματισμό ή μια ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση απαιτείται χρόνος. Χρόνος για την επούλωση του τραύματος, χρόνος για την κινητοποίηση και αποκατάσταση της λειτουργικότητας και φυσικά χρόνος για να επανέλθουμε πλήρως στις καθημερινές μας δραστηριότητες και τα αγαπημένα μας σπορ.

Γιατί λοιπόν βιαζόμαστε τόσο; Είναι άραγε ο φόβος των ανθρώπων μήπως παραμείνουν στην «ασθενή» κατάσταση, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που κυριαρχεί η ταχύτητα και η ανυπομονησία για αυτά που θα ακολουθήσουν, ή μήπως τα ισχυρά ερεθίσματα του διαδικτύου που προβάλλουν συνεχώς «μαγικές» λύσεις για ταχύτατη αποκατάσταση; 

Πώς λοιπόν θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των ασθενών μας; Πώς θα τους πείσουμε να είναι περισσότερο υπομονετικοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους; Προυποθέτει ίσως να τους αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο, να τους αναλύουμε διεξοδικά τη βαρύτητα του μυοσκελετικού τους προβλήματος, να τους εξηγούμε το πλάνο αποθεραπείας και το χρόνο που απαιτείται για την πλήρη επάνοδό τους σε όλες τις δραστηριότητες. 

Ίσως τότε γίνουν λιγότερο ανυπόμονοι, περισσότερο συνεργάσιμοι και φτάσουν πιο “γρήγορα” στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας