Στην επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένο το νέο μας τεύχος σήμερα.
(Παρένθεση: τι ωραίο συστατικό της λέξης αφ-ιέρωμα η ιερότητα). Κι έξω από την παρένθεση: με πόση ιερότητα και σεβασμό οφείλουμε να προσεγγίζουμε το θέμα, εμείς ειδικά οι μη ειδικοί άνθρωποι και συνάνθρωποι που αποκλείεται κάποια στιγμή στη ζωή μας να μην έχουμε/είχαμε/αποκτήσουμε εμπειρία, άμεση ή έμμεση, από κάποια ψυχική διαταραχή, δυσλειτουργία ή ψυχική ασθένεια. Η λίστα δε αυτών τρομακτικά μεγάλη. Αυτό λένε οι ανησυχητικά αύξοντες αριθμοί και το ίδιο πιστοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ/WHO) που εκτιμά ότι περίπου το ¼ του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει κάποια ψυχική διαταραχή στη διάρκεια της ζωής του.
Αιτίες, συνοπτικά; Οι «μοντέρνοι καιροί». Όχι ακριβώς αυτοί του Τσάρλι Τσάπλιν (παρόλο που υπήρξε άκρως προφητικός) αλλά oι δικοί μας, με όλα τα «άνθη του κακού» σε τροπική βλάστηση: τι κοινωνική απομόνωση, τι οικονομική ανασφάλεια και χρεωκοπίες, τι άγνωστη «απειλητική» τεχνολογία, τι σύνθλιψη από τον αμείλικτο ρυθμό της σύγχρονης ζωής! Κι όλα αυτά να επιβαρύνουν ιδιαιτέρως τις ευάλωτες ομάδες, μαντεύετε ποια, προ παντός: τους ηλικιωμένους. Χωρίς να χαρίζονται όμως και στους νεότερους, όπως με πόνο διαπιστώνουμε στην καθημερινότητα μας.
Τα καλά νέα: Ενώ ακόμα ένα περίπου 60% των ηλικιωμένων πάσχουν ψυχικά «σιωπηλά», λόγω άγνοιας, αμέλειας ή σκοπιμότητας των οικείων τους, αλλά κυρίως λόγω του κοινωνικού «στίγματος» της ψυχικής ασθένειας, οι νέοι αποδέχονται τη βοήθεια της ψυχιατρικής όπως κάθε άλλη ειδικότητα ιατρικής. Κι έτσι αρχίζουν και γκρεμίζονται «ταμπού» και να ξηλώνονται ταμπέλες «τρελού», «σαλεμένου», που κατέστρεψαν ζωές πολύ πριν ενδεχομένως καταστραφούν από υποτιθέμενες ανίατες κι ανομολόγητες ψυχασθένειες. Κι έτσι οι κοινωνίες και οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί προστατεύουν, αντιμετωπίζουν και υποστηρίζουν με πολιτικές, νόμους, κανόνες την ψυχική ασθένεια. Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι από την ψυχική υγεία ξεκινάνε κι εκπορεύονται υγιές σώμα, υγιή όργανα, ζωή ολόκληρη με υγεία τελικά.
Άλλωστε, εφόσον ισχύει το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», γιατί να μην ισχύει σε μεγάλο βαθμό και το αντίστροφο; Εξασφαλίζει η ψυχική υγεία προστασία και πρόληψη από πολλά νοσήματα, αυτοάνοσα, καρδιά, είδη καρκίνων; Η Επιστήμη σήμερα, λέει σίγουρα ναι.
Ας τη φροντίζουμε λοιπόν σαν μια πολύτιμη μητέρα, αυτήν, την Ψυχική Υγεία, απ’ όπου η συνολική υγεία μας τόσο εξαρτάται.
Σε αυτό το τεύχος:
- Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας Δρ. Α. Ντακανάλης σε μια αποκλειστική στο JAN συνέντευξη μάς μιλάει για την κατάσταση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων εργαζομένων κι εξηγεί γιατί η φροντίδα ψυχικής υγείας δεν είναι συμπόνοια, πως μπορεί η ΑΙ/ΤΝ να συμβάλει στη βελτίωση της με μια πρωτοποριακή εφαρμογή!
- Η Δρ. Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια εκθέσεων, με μια προσωπική αναδρομή συνδέει την εμβληματική Έκθεση του 2004 «Στην άλλη Όχθη» με την Συνταγογράφηση Τέχνης για θεραπείες ψυχικών διαταραχών.
- Από την πλευρά των επιχειρήσεων η Μάρθα Μυλωνά παρουσιάζει πώς οι εταιρίες μπορούν (και πρέπει) να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού τους.
- Κι ένας Τετράποδος Ψυχίατρος δίνει Οδηγίες Ψυχικής Υγείας, δια χειρός Αγνής Μαριακάκη, απολαυστικά και σοβαρότατα.
- Κρύβεται η ψυχική νόσος αλλά υπάρχει, αναλύει το ιδιότυπο αυτό η Έφη Καρακίτσου.
- Η φροντίδα για την ψυχική υγεία είναι εργασία πλήρους απασχόλησης, επισημαίνει με γλαφυρή περιγραφή η Αναστασία Σιδέρη.
- «Μια χαρά είμαι;» Αλήθεια; Ή απόκρυψη αλήθειας; αναρωτιέται η Εμμανουέλα Νικολαΐδου.
- «Ψυχολογία και κουραφέξαλα!» Ένα ακόμα στερεότυπο, αποδομεί με μια ιστορία η Ξένια Κούρτογλου.
- Ευτυχώς οι νέοι μας αναγνωρίζουν την Αξία του «Ψ», μας επιβεβαιώνει η Χριστίνα Τσίγκρη.
- Τη συγκλονιστική ιστορία του ελληνικού Δημόσιου Ψυχιατρείου στο Δαφνί, αφηγείται η ‘Ελενα Ντάκουλα.
- Ο Φοίνικας της Ευτυχίας είναι η σημερινή ιστορία που αφηγείται η Ευτυχία Αλεξανδροπούλου, σαν παραμύθι -και όμως πραγματικότητα.
Κι ακόμα:
- Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος ενός μελλοντικού χειρουργείου; Απαντά ο ορθοπεδικός Δρ. Κ. Ράπτης.
- Πώς επιδρά στην ψυχολογία μας ένα όμορφο χαμόγελο; Γράφει ο οδοντίατρος Δρ. Γ Μπουλντής.
Μάθετε κι αυτά:
- Μια καινοτομία στις τραπεζικές κάρτες κάνει τις «δύο σε μία», και χρεωστική και πιστωτική. Ανακαλύψτε τη νέα κάρτα Dual της Εθνικής Τράπεζας.
- Το Just a Number ξεκινά μόνιμη και τακτική συνεργασία και προσεχώς κοινές δράσεις με την πρωτοβουλία AdvantAge της KPMG.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την εξάλειψη των ηλικιακών διακρίσεων (ageism) στο εργασιακό περιβάλλον. Δείτε και μάθετε περισσότερα εδώ.