Πρώτη Φορά Στην Κάλπη

Αριάδνη Νέλλη Μίχαλου, Mαθήτρια B’ Λυκείου 

Είναι Ιανουάριος και βρίσκομαι στο αεροδρόμιο.
Ψηφίζεις φέτος;’ με ρωτά η γιαγιά γεμάτη ενθουσιασμό και αγωνία.
‘Ναι.’ απαντώ δειλά, προσπαθώντας να σκεφτώ κάποιο άλλο θέμα για το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε.

Είναι Σάββατο 20 Μαΐου και μιλάω με την γιαγιά στο τηλέφωνο.
‘Αποφάσισες τι θα ψηφίσεις;’ με ρωτά.
Παγώνω, αντιλαμβάνομαι πως παρά τις ατελείωτες σκέψεις μου για το ποια απόφαση θα πάρω, δεν έχω καταλήξει πουθενά. 
Δεν ήταν μια απλή απόφαση, ήταν η πρώτη μου πράξη ως πολίτης, δεν μπορούσα να επιλέξω λάθος.
Όχι.’, της απαντώ απογοητευμένη με τον εαυτό μου. 

Κυριακή πρωί, ο μπαμπάς με παίρνει τηλέφωνο.
‘Έχεις ντυθεί;’ με ρωτά.
‘Τώρα γυρνάω από το γυμναστήριο. Δώσε μου ένα μισάωρο.’ του λέω. 

Αφού πλύθηκα, ντύθηκα και έψαξα απεγνωσμένα την ταυτότητά μου που ήταν κρυμμένη μέσα στο χάος του θρανίου μου, ήμουν έτοιμη να φύγω. 

‘Δίνεις την ταυτότητά σου και μετά σου δίνουν τα ψηφοδέλτια, μην ξεχάσεις ο σταυρός μπαίνει στα αριστερά…’

Ο μπαμπάς μου μιλούσε αλλά εγώ δεν άκουγα. Το άγχος με έπνιγε. Ήμουν η μόνη που ένιωθε έτσι, ή ήταν μια ομαδική εμπειρία για όλους μου τους συμμαθητές; Οι περισσότεροι μας καθηγητές μας έλεγαν πως θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε. Οι υπόλοιποι βέβαια, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους για το ότι εμείς, αφελής και άμυαλοι έφηβοι, είχαμε την δυνατότητα να αποφασίσουμε για την χώρα μας. Μια αντιπάθεια γεννιόταν μέσα μου για τους συγκεκριμένους. Το ότι είμαστε 17 δεν σημαίνει πως δεν έχουμε συνείδηση, πως δεν έχουμε λογική, πως δεν ξέρουμε πως να οργανώσουμε τις σκέψεις μας.

Μέσα στον πανικό μου δεν κατάλαβα πως είχαμε φτάσει, έξω από το σχολείο, ψηφίζαμε στην αίθουσα 618. Μόλις μπήκαμε μέσα, ένιωσα σαν αυτό που γίνεται στα κινούμενα σχέδια όταν κάποιος χάνει την ζωή του. Ένα αχνό σύννεφο φεύγει από το ψηλότερο σημείο του κεφαλιού σου και ξαφνικά σε περιβάλει μια ηρεμία. Δεν ήμουν πια αγχωμένη, τρομαγμένη, ήμουν περήφανη. Περήφανη που θα έκανα την πρώτη μου πράξη ως πολίτης, που θα είχα μια φωνή.

Σαν γενιά δεν θα θέλαμε να το παραδεχτούμε επειδή δεν είναι ‘cool’, αλλά σημαίνει πολλά για εμάς το ότι μπορούμε να ψηφίσουμε. Ως έφηβοι όλοι μας φέρονται σαν παιδιά και περιμένουν πως εμείς πρέπει να φερθούμε σαν ενήλικες. Μας είναι πολύ κουραστικό να πρέπει να επιλέγουμε έναν από τους δυο ρόλους καθημερινά, οπότε η δυνατότητα της ψήφου μας κάνει το έργο πιο εύκολο. 

‘Κοίτα με και χαμογέλα!’ λέει χαρούμενος ο μπαμπάς και με βγάζει από τις σκέψεις μου.
‘Σταμάτα…με κάνεις ρεζίλι’ του λέω για εκατοστή φορά.  Εκείνη την στιγμή κοίταξα μπροστά μου και είδα πως μόλις είχα βάλει την ψήφο μου στην κάλπη. Ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη μου.
‘Πάμε.’ Λέω στον μπαμπά μου. Βγήκαμε από την αίθουσα και αρχίσαμε να περπατάμε προς το σπίτι. 

Δεν είχαμε καν προλάβει να φύγουμε από το σχολείο όταν κατάλαβα πως απέναντι μας περπατούσε ένας παιδικός μου φίλος με την οικογένεια του.
Ανταλλάξαμε ένα βλέμμα κατανόησης και χαμογελάσαμε. Κατάλαβα πως σίγουρα δεν ήμουν η μόνη γεμάτη συναισθήματα.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας