Θα παρουσιαστούν τα εξής:
Στέφανου Γερουλάνου, Κ. Π. Καβάφης, Απόκρυφη Ιστορία
Συλλογικός αφιερωματικός τόμος, Στέφανος
Στέφανου Γερουλάνου, Pala d’Oro di San Marco
Χριστίνας Φίλη & Στέφανου Γερουλάνου (επετειακός τόμος), Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή,
Υπομνήματα
Ο Καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος έχει συγγράψει σειρά βιβλίων με θέματα αμιγώς ιατρικά, αλλά και ιστορίας της ιατρικής, των επιστημών και της ποίησης. Η πολύπλευρη και ευρύτατη καλλιέργειά του και το αναγεννησιακό του πνεύμα τον βοηθούν να προσεγγίσει τα θέματά του με στιβαρή επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και πρωτότυπη προσέγγιση, ενώ η γραφή του είναι ξεκάθαρη και κατανοητή. Στην εκδήλωση παρουσιάζονται τέσσερα βιβλία με χρονολογική σειρά έκδοσης, αλλά και χαρακτηριστικά των ανωτέρω στοιχείων, αναδεικνύοντας τον συγγραφέα και το έργο του.
Λίγα λόγια για τα βιβλία:
Κ.Π. Καβάφης Απόκρυφη Ιστορία Καβάφη
Για πρώτη φορά τοποθετούνται εδώ τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη κατά χρονολογική σειρά, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στα αναγνωρισμένα, τα ανέκδοτα, τα αποκηρυγμένα ή τα ατελή. Μόνον έτσι αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τι είχε μακροπρόθεσμα κατά νου ο ποιητής. Αντικριστά στο ποίημα αναγράφονται τα ιστορικά στοιχεία των πρωταγωνιστών του ποιήματος. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσει ο αναγνώστης τι υπονοεί ο ποιητής και το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει.
Χωρίς τα σχόλια αυτά χάνεται η διαχρονικότητα των μηνυμάτων και ο διάλογος με τους αιώνες που τόσο δυναμικά χαρακτηρίζουν την ποίησή του. Στο πόνημα αυτό αναγνωρίζει κανείς ότι ο Καβάφης είναι πράγματι βαθύς γνώστης της ιστορίας του Ελληνισμού. Δεν στέκεται, όμως, σαν τον ιστορικό στα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας, αλλά σαν ποιητής, ο οποίος αναδεικνύει μεμονωμένες της πτυχές. Παρελαύνει εμπρός μας όλη η ιστορία του Ελληνισμού που χάθηκε, οι στιγμές των μεγάλων αποτυχιών, οι διαχρονικές αδυναμίες της φυλής μας. Περιγράφονται οι μεγάλες διαμάχες των ξακουστών, καθώς και ο αδύναμος απόηχος των μικρών ονομάτων της ιστορίας μας. Νομίζει κανείς πως ο ποιητής έδωσε ήχο στη σιωπή τους! Δεν θα βρούμε εδώ τις βεβαιωμένες νίκες, αλλά τις κρυμμένες ήττες. Δεν θα βρούμε τις ανδραγαθίες, αλλά τις πληγές. Πρόκειται για την Απόκρυφη Ιστορία του Ελληνισμού.
Στέφανος
Ένας αφιερωματικός τόμος για τον Καθηγητή Γερουλάνο, με άρθρα-μελέτες φίλων και συναδέλφων του. Κείμενα των Ιωάννη Μεταξά, Πέτρου Αλιβιζάτου, Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου, Πέτρου Θέμελη, Χρύσας Μαλτέζου, Μιχάλη Καΐρη, Διονύση Κόκκινου,
Δημήτρη Μποσνάκη, Βαρβάρας Παπαδοπούλου, Έφης Πουλάκου-Ρεμπελάκου, Έφης Σαπουνά, Αγαμέμνονα Τσελίκα, Διονύση Βώρου και πολλών άλλων. Ξεχωρίζουν τα άρθρα της Αγγελικής Πούλου για τη Συλλογή Ιωάννου Γερουλάνου, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Πειραιώς, της Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου για το Ασκληπιείο της Δαφνούντος, των Κάδαγλη & Μανούσου-Ντέλλα και του Γιάννη Σταυρόπουλου για την περίθαλψη στην ιπποτική Ρόδο
και τα νοσοκομεία των ιπποτών, καθώς και το βιογραφικό του Στέφανου Γερουλάνου από την Κλέα Σουγιουλτζόγλου.
Χρονολόγηση του ανώτερου τμήματος της PALA D’ORO DI SAN MARCO
Ο Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανακαλύπτει ότι στο πάνω μέρος της Pala d’Oro έχουν ιστορηθεί 11 ιατροί που αγίασαν, εκ των οποίων οι οκτώ σε πολύ περίοπτες θέσεις. Επιπλέον ο Άγιος Κύριλλος Φιλεώτης και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θαυματουργός απεικονίζονται μεγαλύτεροι από τους Αποστόλους και ιδίως από τους Πέτρο και Παύλο. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα παρακλητικό και όχι ευχαριστήριο
τάμα. Κάποιος ζητά ιατρική ή θαυματουργική θεραπεία από μία επίπονη χρόνια ασθένεια.
Πιθανοί χορηγοί θα μπορούσαν να είναι, από τους 17 αυτοκράτορες του 11ου και 12ου αιώνα, μόνο ο
Μιχαήλ Δ΄ Παφλαγών, ο Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος, ίσως ο Κωνσταντίνος Δούκας και ο Αλέξιος Α΄
Κομνηνός. Και οι τέσσερις, όμως, αποκλείονται, καθώς ο Άγιος Κύριλλος Φιλεώτης πέθανε στις 13.12.1110 και πρέπει να αγίασε μετά το 1130. Έτσι, ο συγγραφέας καταλήγει ότι το πάνω μέρος της Pala d’Oro παραγγέλθηκε από την αυτοκράτειρα και αργότερα Αγία Πιρόσκα-Ειρήνη-Ξένη, ολοκληρώθηκε από τον σύζυγό της, αυτοκράτορα Ιωάννη Β΄ Κομνηνό, υπέρ του υιού τους και συναυτοκράτορα Αλέξιου, ο οποίος πεθαίνει πριν από τον πατέρα του. Το κομμάτι, λοιπόν, αυτό της Pala d’Oro μπορεί να χρονολογηθεί ότι άρχισε να κατασκευάζεται το 1134 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα εγκαίνια της Μονής του Παντοκράτορα, τον Οκτώβριο του 1136.
Κωνσταντίνου Στ. Καραθεοδωρή: Υπομνήματα
Το βιβλίο αυτό, που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο μαθηματικό και πρόγονό του, εσωκλείει τα υπομνήματα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή του Στεφάνου, για την ίδρυση του Ιωνικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης και την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρώτο, γραμμένο στα Γαλλικά, μεταφράστηκε από την κα Χριστίνα Φίλη, Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και γνωστή Ιστορικό, η οποία έκανε και τον υπομνηματισμό των δύο αυτών εντυπωσιακών
κειμένων.
Επισυνάπτονται, επίσης, μικρά βιογραφικά 350 περίπου απογόνων της οικογένειας Καραθεοδωρή, η οποία απαριθμεί μια μεγάλη σειρά από σημαίνοντα μέλη: 7 ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας, 7 σύμβουλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, 7 Εθνικοί Ευεργέτες,
7 Ηγεμόνες της Σάμου, 2 Διοικητές της Κρήτης, 8 Βουλευτές, 3 Γερουσιαστές, 3 Πρωθυπουργοί, 13 Υπουργοί εκ των οποίων 6 επί των Εξωτερικών, αλλά και 8 Μεγάλοι Διερμηνείς της Υψηλής Πύλης.
Πλουσιότατος είναι και ο αριθμός των επιστημόνων, με 27 Διδάκτορες Πανεπιστημίων, 7 Ιατρούς, 9 Νομικούς, 14 Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες, Μαθηματικούς, 14 Καθηγητές Πανεπιστημίων, 7 δε εξ αυτών Καθηγητές μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Πέντε ανακηρύχθηκαν μέλη Ακαδημιών και δύο πρόεδροι της Ακαδημίας Αθηνών. Τέλος, οι ομάδες αυτές πλαισιώνονται από 31 Εμπόρους, Εφοπλιστές και Βιομηχάνους, αλλά και 6 μεγάλους Τραπεζίτες.
Αξιοσημείωτος είναι και ο βαρύς φόρος αίματος που υπέστη η οικογένεια, καθώς 11 μέλη της οικογένειας θυσιάστηκαν στον βωμό της πατρίδας, εκ των οποίων 4 απαγχονίσθηκαν, 2 αποκεφαλίστηκαν, 1 διαμελίσθηκε, 1 σφαγιάστηκε, 1 δολοφονήθηκε βρισκόμενο σε εξορία και 2 λιντσαρίστηκαν από τον όχλο!
Μια οικογένεια, η οποία είχε βαθιά ενστερνιστεί τις αξίες: Ορθοδοξία, Πατρίδα, Οικογένεια, Πλησίον και, τέλος, τον εαυτό του καθενός. Αξίες που μαραζώνουν σήμερα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ
Ομήρου 47 | Τ: 210 3614968
info@eurasiabooks.gr | www.eurasiabooks.gr