Ο φόβος της επίσκεψης στον Οδοντίατρο και τι να κάνουμε γι’ αυτό

Μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, μαζί με την επιστροφή στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσουμε το καθιερωμένο ραντεβού στον οδοντίατρο.
Ωστόσο, είναι σύνηθες να κυριαρχεί ο φόβος της επίσκεψης αυτής, και οι λόγοι είναι πολλοί:

Πόνος και δυσφορία
Οι περισσότεροι φοβούνται ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα προκαλέσει πόνο, ειδικά αν απαιτείται θεραπεία όπως καθαρισμός ή απονεύρωση. Αυτός ο φόβος προέρχεται από την εμπειρία παλαιότερων επώδυνων διαδικασιών ή από το άγνωστο του τι μπορεί να συμβεί.

Αισθητική και αίσθημα ευάλωτης κατάστασης
Στην καρέκλα του οδοντιάτρου, οι ασθενείς συχνά αισθάνονται ευάλωτοι και εκτεθειμένοι, καθώς βρίσκονται με το στόμα ανοιχτό για αρκετό χρόνο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αμηχανίας ή ανησυχίας.

Άγνωστο ή προηγούμενη κακή εμπειρία
Αν κάποιος έχει ζήσει μια κακή εμπειρία στο παρελθόν, για παράδειγμα, έναν πόνο ή μια ατυχή ιατρική διαδικασία, μπορεί να συνδέσει την επίσκεψη στον οδοντίατρο με δυσάρεστες αναμνήσεις και να αναπτύξει φόβο.

Αίσθηση ελέγχου
Κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας, ο ασθενής δεν έχει πάντα τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτό το αίσθημα απώλειας ελέγχου μπορεί να προκαλέσει άγχος και φόβο.

Προηγούμενη έλλειψη ενημέρωσης
Η έλλειψη γνώσης για τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της οδοντιατρικής μπορεί να ενισχύσει το φόβο, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται το άγνωστο ή το νέο.

Ανάγκη για συνεχιζόμενες επισκέψεις
Η ανάγκη για τακτικές επισκέψεις και συντήρηση μπορεί να προκαλέσει αγχωτικά συναισθήματα σε άτομα που προτιμούν να αποφεύγουν τον οδοντίατρο.

Για να μειωθεί ή να εξαλειφθεί ο φόβος κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο, υπάρχουν αρκετά βήματα και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Εδώ είναι κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις:

Ενημέρωση και καλή επικοινωνία

  • Εξήγηση της διαδικασίας: Όταν ο οδοντίατρος εξηγεί βήμα προς βήμα τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ασθενείς αισθάνονται πιο άνετα και έχουν λιγότερο άγχος για το άγνωστο.
  • Συζήτηση για την αναισθησία: Ο οδοντίατρος μπορεί να συζητήσει διάφορες επιλογές για αναισθησία, όπως τοπική αναισθησία ή νάρκωση, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται ασφαλής ότι δεν θα υπάρξει πόνος.

Προγραμματισμός και επιλογή κατάλληλης ώρας

  • Επίλεξε ώρες που είσαι πιο χαλαρός και ξεκούραστος. Η αποφυγή βιασύνης ή έντασης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης βοηθά στο να μειωθεί το άγχος.

Χαλαρωτική ατμόσφαιρα

  • Πολλοί οδοντίατροι πλέον δημιουργούν μια πιο ήρεμη και φιλική ατμόσφαιρα στο ιατρείο τους, με χαλαρωτική μουσική, άνετους χώρους και ζεστό κλίμα.
  • Ορισμένοι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνικές, όπως η ελαφριά ύπνωση ή ο θεραπευτικός λόγος, για να ηρεμήσουν τους ασθενείς.

Χρήση τεχνικών για την καταπολέμηση του άγχους

  • Τεχνικές αναπνοής: Εξάσκηση στη βαθιά αναπνοή και τη χαλάρωση πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος.
  • Θετική σκέψη: Αντικαθιστώντας αρνητικές σκέψεις με θετικές και εστίαση στη βελτίωση της στοματικής υγείας, μπορεί να μειωθεί το άγχος.

Αποφυγή προηγούμενων κακών εμπειριών

  • Αν κάποιος έχει αρνητική εμπειρία από προηγούμενες επισκέψεις, είναι σημαντικό να τη συζητήσει με τον οδοντίατρο για να βρει τρόπους να αποφεύγονται αυτές οι δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Συζητώντας τις ανάγκες και τα όρια του ασθενούς, ο οδοντίατρος μπορεί να προσαρμόσει τη διαδικασία έτσι ώστε να είναι πιο άνετη.

Σταδιακή προσέγγιση

  • Πρώτες επισκέψεις για εξετάσεις ή καθαρισμό: Ξεκινώντας με απλές επισκέψεις για εξετάσεις ή καθαρισμό, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν επώδυνες διαδικασίες, μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή εξοικείωση με την επίσκεψη στον οδοντίατρο.
  • Οικοδόμηση εμπιστοσύνης: Η εμπιστοσύνη στη σχέση με τον οδοντίατρο είναι κρίσιμη. Όταν ο ασθενής αισθάνεται ότι μπορεί να εκφράσει τις ανησυχίες του και ότι ο οδοντίατρος τον ακούει και τον κατανοεί, ο φόβος μειώνεται.

Εναλλακτικές επιλογές για σοβαρό φόβο (odontophobia)

  • Ηρεμιστικά ή νάρκωση: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει τη χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων ή ακόμα και γενικής αναισθησίας για να κάνει την εμπειρία πιο ανώδυνη και χωρίς άγχη.
  • Αναστολή του φόβου μέσω ψυχολογικών συνεδριών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψυχολογική υποστήριξη, όπως η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να είναι αποτελεσματική για να ξεπεραστεί ο φόβος του οδοντιάτρου.

Ανταμοιβές και θετική ενίσχυση

  • Μετά την επίσκεψη, μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου μια μικρή ανταμοιβή, όπως κάτι που σε ευχαριστεί ή σου δίνει ικανοποίηση, προκειμένου να συνδέσεις την εμπειρία με κάτι θετικό.

Με την κατάλληλη προσέγγιση και υποστήριξη, μπορείς να μειώσεις το φόβο σου για τον οδοντίατρο και να κάνεις τις επισκέψεις σου πιο άνετες και ανώδυνες.

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας