Κύηση και Γέννηση σε ‘Ωριμη Ηλικία

«Τώρα, σοβαρά, γιατρέ, μπορώ να κάνω σεξ χωρίς προφύλαξη; Δεν κινδυνεύω να μείνω έγκυος;» με ρώτησε μια ασθενής 49 χρονών.

Τέτοιες και πολλές ακόμα ερωτήσεις αυτού του είδους, μας δείχνουν το έλλειμμα πληροφόρησης που έχει ο κόσμος για το μέχρι πότε πραγματικά μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα ωάρια μιας γυναίκας φθίνουν σε ποιότητα και αριθμό ήδη από την ηλικία των 29 ετών. Στα 40 ακόμη και με εξωσωματική, μια γυναίκα έχει πιθανότητα γύρω στο 20% να μείνει έγκυος, ενώ μετά τα 44 μένει έγκυος μόνο με δανεικά ωάρια, την γνωστή δωρεά ωαρίων από νεότερη γυναίκα.

Παρόλα αυτά αν μια γυναίκα έχει φυσιολογική μήτρα, μπορεί να μείνει έγκυος μέχρι, θεωρητικά, οποιαδήποτε ηλικία θελήσει, με έμβρυα τα οποία, είτε έχει κατεψυγμένα από παλιά είτε τα έχει δημιουργήσει πρόσφατα με δανεικά ωάρια.

Νομικά στη χώρα μας υπάρχει ο περιορισμός των 54 ετών ως τελευταίο όριο κυοφορίας. Και η πραγματικότητα είναι ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των γυναικών με ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών που έρχονται στο Ιατρείο Αναπαραγωγής ή στην μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης αυξάνεται.

Η διαδικασία της Εξωσωματικής που δίνει στα ζευγάρια την χαρά ενός παιδιού ακόμα και σε αυτή την ηλικία,  είναι κάτι που σε εμάς στους Γυναικολόγους  Αναπαραγωγής δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν χρόνια ή για αυτούς που δεν  είχαν τον κατάλληλο σύντροφο. Τα ζευγάρια και ειδικά οι μητέρες, βιώνουν απίστευτα συναισθήματα, τα οποία ξεκινούν από το θετικό τεστ κύησης μετά από μια επιτυχημένη θεραπεία εξωσωματικής και κορυφώνονται με τη γέννηση του παιδιού τους μετά από εννιά μήνες.

Γιατί όμως υπάρχει αυτό το όριο των 54 ετών; Πόσο ασφαλές είναι μια γυναίκα να μείνει έγκυος σε αυτή την ηλικία;
Τα Κολέγια Μαιευτικής & Γυναικολογίας, όπως για παράδειγμα το Βρετανικό, θεωρούν ως υψηλού κινδύνου την κύηση οποιασδήποτε γυναίκας είναι άνω των 38 ετών.
Διάφορες επιπλοκές που σχετίζονται με τέτοιες εγκυμοσύνες έχουν να κάνουν με την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ανάπτυξη διαβήτη της κύησης, υπέρτασης και άλλες. Στην πραγματικότητα η πιθανότητα μια γυναίκα να αναπτύξει τέτοια προβλήματα είναι μικρή.
Δηλαδή ακόμα και όταν αυξάνεται ο κίνδυνος αυτός αρκετές φορές, το πιο πιθανό είναι ότι μια γυναίκα ηλικίας 50 ετών δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Εφόσον λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα και πάντα με την σωστή καθοδήγηση γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων, παθολόγου και καμιά φορά καρδιολόγου, οι εγκυμοσύνες αυτές ολοκληρώνονται επιτυχώς και χωρίς προβλήματα.

Τελικά η χαρά και η συγκίνηση που βλέπουμε στα μάτια των ζευγαριών που καταφέρνουν να αποκτήσουν ένα παιδί με την διαδικασία της εξωσωματικής είναι μεγάλη, ειδικά όταν αυτό επιτυγχάνεται μετά από προσπάθειες ετών που συνήθως συνοδεύονται με αγωνία, αποτυχίες και μεγάλα οικονομικά έξοδα.

Ένα άλλο επιχείρημα που κανείς θα μπορούσε να αναφέρει σχετικά με την κύηση σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, είναι το πόσο μεγάλοι θα είναι οι γονείς όταν το παιδί θα είναι για παράδειγμα 20 ετών. Εδώ η απάντηση είναι πολύ εύκολη, καθώς παντού γύρω μας υπάρχουν νεαρά ζευγάρια που συλλαμβάνουν μόνα τους και τα οποία έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, κακοήθειες, παχυσαρκία, αλλά επίσης κι άλλες συνήθειες οι οποίες είναι πολύ επιβλαβείς για τον οργανισμό, όπως το κάπνισμα. 
Με ποιο λοιπόν κριτήριο θα απαγορεύσουμε σε υγιείς γονείς 50 ετών να αποκτήσουν παιδιά; Ενώ αντίθετα δε μας περνάει καν -και σωστά- απ’ το μυαλό να κάνουμε κάτι τέτοιο σε νεότερους γονείς με σημαντικά προβλήματα υγείας;

Οι θεραπείες υπογονιμότητας, σε επίπεδο βιοηθικής, γίνονται προκειμένου να έρθει στον κόσμο ένα παιδί και να του προφέρουμε ζωή. Εφόσον μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία της μητέρας και του παιδιού σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό, με την σωστή πρόβλεψη και παρακολούθηση προβλημάτων που τυχόν θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν έχουμε πραγματικά κανέναν λόγο, επιστημονικό ή δεοντολογικό, να αρνηθούμε σε ένα ζευγάρι την χαρά της δημιουργίας της οικογένειας.

Αντίθετα, ειδικά στην σημερινή Ελλάδα με το έντονο πλέον δημογραφικό πρόβλημα, είναι υποχρέωση του κάθε Γυναικολόγου Αναπαραγωγής, αλλά και του κράτους, να στηρίζει με κάθε τρόπο, ιατρικό, ηθικό και οικονομικό την εκπλήρωση του ονείρου αυτού για όσα ζευγάρια το επιθυμούν.

Είναι απίστευτα τα συναισθήματα που έχουμε την τύχη να βιώνουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, γυναικολόγοι, μαίες, εμβρυολόγοι, αναισθησιολόγοι, αλλά και το διοικητικό προσωπικό, κάθε φορά που βλέπουμε τις προσπάθειές μας να επιστεγάζονται με την συγκινητική εικόνα της μητέρας που κρατάει στην αγκαλιά της ένα παιδί που το περίμενε καιρό και το οποίο δεν θα είχε γεννηθεί εάν δεν είχαμε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και την ώριμη κοινωνία που δίνει το δικαίωμα της οικογένειας σε όσα ζευγάρια το επιθυμούν. 

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας