Search
Close this search box.

Καλοκαιρινές Διακοπές με τους Μικρούς μας Φίλους!

Καθώς βρισκόμαστε στην μέση του καλοκαιριού, θεώρησα σκόπιμο να γράψω κάποιες οδηγίες για τις καλοκαιρινές αποδράσεις και των μικρών τετράποδων φίλων μας για να έχουμε όλοι όμορφες, ήσυχες και ασφαλείς διακοπές!

Εμβολιασμός
Πριν αναχωρήσουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα ζώα μας είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν ηλεκρονική ταυτότητα. Η κάλυψη τους μέσω του εμβολιασμού για τα διάφορα νοσήματα είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τα ίδια αλλά και για εμάς αφού μερικά εκ των οποίων μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο!
Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο νέος νόμος επιβάλλει τον εμβολιασμό και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των μικρών μας φίλων. Αν δεν καλύπτονται οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορεί να απαγορευτεί η μεταφορά τους στον προορισμό μας, όπως και η πρόσβαση σε παραλίες και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Αποπαρασίτωση
Ζούμε σε μια χώρα με έντονο παρασιτικό φορτίο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Πολλά νοσήματα όπως το καλαζάρ, η ερλιχίωση, η διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) μεταδίδονται από τα παράσιτα. Η προφύλαξη από αυτά γίνεται μέσω του αντιπαρασιτικού κολάρου, της  αμπούλας  ή  το αντιπαρασιτικού χαπιού ιδίως αν το ζώο μας κολυμπά.  Ο κτηνίατρός μας ο οποίος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του ζώου μας, θα μας συμβουλέψει για το ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για την προστασία από τα έξω και ενδο παράσιτα.

Στην παραλία
Αν το ζωάκι μας έρχεται μαζί μας στην παραλία θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα παραμονής του σε σκιερό μέρος και έχει στην διάθεση του άφθονο δροσερό νερό. Ζωάκια που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές (πχ Ρug, French bulldog, English bulldog), ζωάκια με καρδιοαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αναπτύξουν έντονη αναπνευστική δυσχέρεια. Καλό είναι αυτά τα ζώα να μην μας ακολουθούν στην παραλία τις θερμές ώρες της ημέρας και να παραμένουν σε δροσερό περιβάλλον για την δική τους ασφάλεια.
Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι στα πατουσάκια των μικρών μας φίλων μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά εγκαύματα από την επαφή με την καυτή άμμο, τις πέτρες ή την άσφαλτο. Τέλος η άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι δυνατόν να προκαλέσει ηλίαση στα ζώα μας, εγκαύματα στις λευκές υποτριχωτικές περιοχές του δέρματος (αυτιά, ακρορρίνιο, κοιλιά) ή να επιδεινώσει οφθαλμολογικά προβλήματα.
Μετά το μπάνιο στη θάλασσα το ζωάκι μας θα πρέπει να ξεπλένεται με άφθονο νερό ώστε να απομακρυνθούν οι κόκκοι της άμμου και το θαλασσινό αλάτι, υλικά που ενδυνάμει προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς. Η καθημερινή χρήση καθαριστικών σαμπουάν καλό είναι να αποφεύγεται.

Ασφάλεια κατά την κολύμβηση
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλα τα ζωάκια δεινοί κολυμβητές! Αν τα ζώα μας αρνούνται να κολυμπήσουν καλό είναι να μην τα πιέζουμε. Μερικά ζωάκια απλά φοβούνται και δεν απολαμβάνουν το κολύμπι! Σε ό,τι αφορά εκείνα που απλά λατρεύουν την κολύμβηση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρυνθούν πάρα πολύ από την ακτή και να μην έχουν δυνάμεις να ξαναγυρίσουν. Πολλοί πνιγμοί ζώων οφείλονται σε ακριβώς αυτό το γεγονός.
Όταν κολυμπάμε με ένα μεγαλόσωμο ζώο πρέπει επίσης να προσέχουμε, καθώς ο σκύλος μας λόγω υπέρμετρης χαράς μπορεί να μας εξαντλήσει ακόμα και να μας βυθίσει με τα παιχνίδια του! Τέλος αν υπάρχει πισίνα στο χώρο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του ότι αν το ζώο βρεθεί ακούσια ή εκούσια μέσα σε αυτή, τις περισσότερες φορές αδυνατεί να ξαναβγεί μόνο του γεγονός που οδηγεί στην εξάντληση των δυνάμεων του και δυστυχώς στον πνιγμό του.

Κουτί Πρώτων Βοηθειών
Καλό είναι να προμηθευτούμε κάποια φάρμακα πρώτης ανάγκης πχ γάζες, αντισηπτικό, κορτιζόνη, για την δυσάρεστη περίπτωση τραυματισμού του ζώου μας ή κάποιου τσιμπήματος από έντομο ή ερπετό και επακόλουθης αλλεργικής αντίδρασης.

Φαγητό
Καλό είναι να πάρουμε μαζί μας επαρκή τροφή του σκύλου και της γάτας μας καθώς η απότομη αλλαγή σιτηρεσίου οδηγεί συχνά σε γαστρεντερολογικές διαταραχές όπως διάρροιες και εμέτους.

Γάτες
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις γατούλες κατά τις διακοπές οι οποίες αγχώνονται με την αλλαγή περιβάλλοντος. Πριν αφήσουμε μια γάτα ελεύθερη θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ζώο μας γνωρίζει το συγκεκριμένο περιβάλλον και νιώθει άνετα. Σε αντίθετη περίπτωση συστήνεται περιορισμός μέσα στο σπίτι! Πολλές γάτες χάνονται καθώς η ιδιοσυγκρασία τους δεν τις βοηθάει να γυρίσουν ασφαλείς πίσω μετά από μια μεγάλη ή μικρότερη βόλτα.

Ξενοδοχεία ζώων

Τέλος αν τα ζωάκια μας δεν θα μας ακολουθήσουν και θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων καλό είναι ,πριν τα αφήσουμε, να ελέγξουμε εμείς οι ίδιοι τις εγκαταστάσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα περάσουν τις διακοπές τους!

Εύχομαι σε όλους καλές διακοπές!

*Ονομάζομαι Αμαλία Δόικα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Το πρώτο μου πτυχίο είναι Μεταλλουργός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  αλλά η αγάπη μου για τα ζώα με οδήγησε να ξανασπουδάσω στην Κτηνιατρικη Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. 
Εξασκώ το επάγγελμα του κτηνίατρου τα τελευταία 20 χρόνια και διατηρώ Κλινική Μικρών Ζώων στην περιοχή της Κηφισιάς!

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

07/09/2024

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της Ιατρικής επηρρεάζει καθοριστικά την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής. Έτσι

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας