Στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό κόσμο, η κατανόηση και η αποδοχή των διαφορών των γενεών σε μία ομάδα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία.
Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των διαφορών των γενεών, ξεκλειδώνουμε έναν πλούτο μοναδικών προοπτικών και δυνάμεων, οδηγώντας σε αυξημένη συνεργασία και καινοτόμες λύσεις.
Οι τέσσερις ηλικιακές γενιές που συνθέτουν το σημερινό εργασιακό δυναμικό, παρουσιάζουν μια «βεντάλια» διαφορετικών χαρακτηριστικών, που όχι μόνο διαμορφώνουν τη δική τους ξεχωριστή εργασιακή κουλτούρα, αλλά προσφέρουν και ευκαιρίες και προκλήσεις στη διοίκηση των Εταιριών.
Ο χώρος εργασίας τώρα πια αποτελείται από Βaby Βoomers (1946-1964) Generation X (1966-1982), Generation Y ή Μillennials (1983-2004) και Generation Z (1997-2012). Η κάθε μία γενιά με μοναδικές προοπτικές που διαμορφώνονται από τις εμπειρίες και την ανατροφή τους.
Οι Gen Z-ers αποτελούν ήδη πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν μπει επίσημα πια στο εργατικό δυναμικό, δουλεύοντας δίπλα στους Baby Boomers, τους Gen X-ers και τους Millennials.
Η αναγνώριση και η εκτίμηση αυτών των γενεαλογικών διαφορών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία εντός των ομάδων.
Κάθε γενιά φέρνει το δικό της σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων και δυνατών σημείων.
Αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας αυτές τις ατομικές δυνάμεις, οι εταιρίες μπορούν πια να δημιουργήσουν ένα πιο περιεκτικό και συνεκτικό εργασιακό περιβάλλον το οποίο σίγουρα θα οδηγήσει σε αυξημένη καινοτομία, δημιουργικότητα με ποικιλομορφία σκέψης οδηγώντας σε νέες προοπτικές και φυσικά θα βοηθήσει και τις ομάδες να ξεπεράσουν προκλήσεις πιο αποτελεσματικά.
Όμως επειδή κάθε γενιά μπορεί να έχει διαφορετικά στιλ επικοινωνίας, προσδοκίες και εργασιακές προτιμήσεις είναι ζωτικής σημασίας να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο, το σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ των μελών της ομάδας όλων των γενεών.
Μια βασική πτυχή για την κατανόηση των διαφορών των γενεών στον εργασιακό χώρο είναι η αναγνώριση των αξιών και των προτεραιοτήτων που καθοδηγούν κάθε γενιά.
Για παράδειγμα, οι Baby Boomers, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, τείνουν να εκτιμούν την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.
Από την άλλη πλευρά, οι Millennials, που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, συχνά δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ευελιξία και στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας.
Οι Gen Z-ers είναι πιο ρεαλιστές, πιο απαιτητικοί και πιο φιλόδοξοι. Έτσι, αυτά που ψάχνουν από τον χώρο εργασίας τους έχουν αλλάξει, βάζοντας στο επίκεντρο την ψυχική τους υγεία και αξίες όπως η ισότητα, η διαφορετικότητα και η ενσωμάτωση.
Η κατανόηση αυτών των διαφορετικών αξιών μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γενεών και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι θα αισθάνονται σεβαστοί και κατανοητοί.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι η υιοθέτηση των διαφορών των γενεών μέσω της συνεργασίας είναι το κλειδί για τη γεφύρωση του χάσματος που δημιουργεί απόσταση και αυτή η συνεργασία και η αποδοχή θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της διαφορετικότητας των γενεών στον εργασιακό χώρο.
Και εκείνο που χρειάζεται να δημιουργήσουμε μέσα στις Εταιρίες είναι μια κουλτούρα συμμετοχικότητας κι ενσωμάτωσης που να παρέχει ευκαιρίες για καθοδήγηση και διαγενεακή μάθηση με αμοιβαία κατανόηση, ενσυναίσθηση και σεβασμό. Με στόχο να αποκομίσουμε όλοι οφέλη από αυτή την διαγενεακή συνεργασία.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν τη δύναμη της διαφορετικότητας των γενεών και ας συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους για την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Χωρίς απόσταση.
«Κάθε γενιά χρειάζεται ανανέωση», Charles Spurgeon