Εκδρομές με τα εγγονάκια στην Αττική

Σήμερα ο παππούς και η γιαγιά ετοιμάζονται να πάνε εκδρομή με τα εγγόνια τους. Θέλουν να χαρούν την φύση και την ανοιξιάτικη λιακάδα. Αποφασίζουν να επισκεφθούν γνωστά και άγνωστα μέρη της Αττικής αλλά και να ξεκουράσουν τα παιδιά τους, τους νεαρούς γονείς, που τρέχουν καθημερινά στις δουλειές τους.

Ο παππούς και η γιαγιά θα πάνε εκδρομή με τα εγγόνια τους σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο της Αττικής. Έχουν πολλές επιλογές: τη Βραυρώνα, το Αμφιαράειο, τη Ραμνούντα, το Λαύριο, το Σούνιο, την Ελευσίνα. 

Υπάρχουν τόσο ωραία κι ενδιαφέροντα μέρη! 

Ο παππούς και η γιαγιά δεν γνωρίζουν και πολλά για τα μέρη που θα επισκεφθούν, αλλά δεν τους νοιάζει. Θα τους ξεναγήσουν τα εγγόνια τους. Θα έχουν μαζί τους τον παιδικό Οδηγό της Αττικής που περιέχει πολλές πληροφορίες για τα αρχαία μνημεία και όχι μόνο. 

Οι ρεαλιστικές φωτογραφίες των ερειπίων, που απεικονίζονται στο βιβλίο, βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα μνημεία στον φυσικό τους περιβάλλον, στον αρχαιολογικό χώρο, να περιεργαστούν τις λεπτομέρειες και να πληροφορηθούν για τη χρησιμότητά τους.

Παππού αυτός είναι ένας αναλημματικός τοίχος, που χτίστηκε για να συγκρατεί τα χώματα από πιθανές κατολισθήσεις! 

Κι αυτός, ο άλλος γερός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα του ναού, για να στερεώνεται το οικοδόμημα σε γερή βάση!

Γιαγιά μπορείς να ξεχωρίσεις το είδος των κιόνων στο ναό του Σουνίου; 

Μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, οι θαρραλέοι παππούδες και οι υπέροχες γιαγιάδες θα πάνε για κολύμπι και βουτιές. Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κοντά στη θάλασσα: η Βραυρώνα, το Αμφιαράειο, ο Μαραθώνας και ο Ραμνούντας είναι στον Ευβοϊκό κόλπο. Το Λαύριο, το Σούνιο και η Ελευσίνα είναι στον Σαρωνικό.

Ξέρεις παππού γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κοντά στη θάλασσα; Ο Ραμνούντας είχε δύο λιμάνια και ήταν τοποθεσία στρατηγικής σημασίας στα αρχαία χρόνια. Εξασφάλιζε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των Αθηναίων στον Ευβοϊκό κόλπο και την προστασία των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά και άλλα προϊόντα στα λιμάνια της Αθήνας και των νησιών του Αιγαίου πελάγους. 

Η Βραυρώνα είχε φυσικό όρμο και η ευνοϊκή του θέση εξασφάλιζε κι εδώ επικοινωνία με τα νησιά των Κυκλάδων και τη Μ. Ασία.

Όλα πια τα ξέρουν αυτά τα εγγόνια!

Σήμερα θα πάνε στη Βραυρώνα. Θα επισκεφθούν το ιερό της θεάς Άρτεμης που ήταν προστάτιδα της υπαίθρου και των ζώων, της γονιμότητας, των γυναικών, της οικογένειας, της γέννησης ,των παιδιών, και της χειροτεχνίας. Εκεί ανάμεσα στα μνημεία, θα δουν άγριες ορχιδέες, σαύρες να σαλεύουν, ενώ κάθε τόσο θα ακούν τους τσαλαπετεινούς και τις καρδερίνες να τους συνοδεύουν με το τραγούδι τους

Και φυσικά θα επισκεφθούν το εξαιρετικό μουσείο με τα αγαλματάκια των μικρών άρκτων.                                                          

Ξέρεις γιαγιά τι ήταν οι μικρές άρκτοι και γιατί του μουσείο της Βραυρώνας έχει τόσα μικρά αγάλματα κοριτσιών;

Μια άλλη μέρα θα επισκεφθούν το Αμφιαράειο. Θα πάνε προς τον Ωρωπό κι από εκεί θα κατευθυνθούν στο ιερό του Αμφιάραου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο, μέσα στο δάσος, με τη μυρωδιά των πεύκων να τους αναζωογονεί. 

Ξέρεις παππού ποιος ήταν ο Αμφιάραος; Αυτοί οι κίονες που βλέπεις δεν είναι από τον ναό του Αμφιάραου, είναι η στοά με το εγκοιμητήριο για τους ασθενείς!  

Κοίτα γιαγιά το αρχαίο θέατρο με την κυκλική ορχήστρα και τους μαρμάρινους θρόνους! 

Ψάξε να βρεις παππού την αρχαία κλεψύδρα και το ηλιακό ρολόϊ! 

Και φυσικά όλοι μαζί θα κάνουν ωραίες εκδρομές στα πευκόφυτα βουνά της Αττικής με τους μοσχομυριστούς θάμνους! Θα περπατήσουν στα μονοπάτια, θα διασχίσουν μικρές χαράδρες, τα εγγονάκια θα σκαρφαλώσουν στα δέντρα και στους βράχους.                                                                           
Θα επισκεφθούν στον Υμηττό το μοναστήρι της Καισαριανής, στην Πάρνηθα το φρούριο της Φυλής, στην Πεντέλη τα αρχαία λατομεία και το Μουσείο λατομικής τέχνης.

Αγαπητοί παππούδες, αγαπητές γιαγιάδες. 

Υπάρχουν τρία πράγματα που τα εγγόνια μας δεν θα ξεχάσουν ποτέ σε σχέση με εμάς.

 Το πρώτο είναι ο χρόνος που περάσαμε μαζί τους^ χρόνος δημιουργικός και εποικοδομητικός με γέλια και χαρές. Το δεύτερο είναι το νοιάξιμο που τους αφιερώσαμε και την αγάπη άνευ όρων και το τρίτο οι αναμνήσεις που χτίζουμε όλοι μαζί.

Γιολάντα Χατζή, Γιαγιά.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας