Το καλοκαίρι πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και οι περισσότεροι από μας σκεφτόμαστε πώς θα δραπετεύσουμε σε κάποιο νησί.
Παρότι η περίοδος των υψηλών θερμοκρασιών έχει επιμηκυνθεί, μόνο από τα μέσα Ιουλίου και μετά τα νησιά μας, αλλά και τα χωριά στην επαρχία, γεμίζουν με Έλληνες που κάνουν τις διακοπές τους.
Τι δουλειά λοιπόν έχει ένας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής στα νησιά του Αιγαίου και στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας σε περίοδο που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καλοκαιρινών διακοπών»;
Η «δουλειά» είναι να ενημερώσουμε τους κατοίκους όλης της Ελλάδας για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, της υπογονιμότητας και τελικά του δημογραφικού το οποίο πλέον αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα για την Ελλάδα μας καθώς επίσης και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Be-Live είναι ένα Μη-Κερδοσκοπικό Σωματείο, ένας οργανισμός, που δημιουργήθηκε από δύο Γυναικολόγους Αναπαραγωγής, το Χάρη Χηνιάδη και το Βασίλη Κελλάρη πριν από πέντε χρόνια, με όραμα τη μείωση της υπογεννητικότητας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας για όσους το επιθυμούν.
Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά και με τις δράσεις μας να ενημερώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την σημασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας και υγείας.
Με λίγα λόγια αυτό που κάνει η Be-Live είναι να πραγματοποιεί δωρεάν θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης σε υπογόνιμα ζευγάρια με οικονομικές δυσκολίες. Σε ζευγάρια δηλαδή που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, πρέπει να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν έχουν τα χρήματα να το πραγματοποιήσουν τη θεραπεία.
Ταυτόχρονα διασχίζουμε την Ελλάδα και οργανώνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις στους μεγάλους δήμους, αλλά και σε μικρότερες κοινότητες. Εκεί αναφερόμαστε στο πως ακριβώς λειτουργεί η παραγωγή ωαρίων και η γονιμότητα της γυναίκας, πως μειώνεται καθώς περνούν τα χρόνια και τι δυνατότητες έχει μια γυναίκα για να εκμεταλλευτεί ή να παρατείνει την γονιμότητα της.
Παράλληλα εξηγούμε πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση έτσι ώστε να την απλοποιήσουμε στα μάτια των συνανθρώπων μας, να σβήσουμε τους μύθους που καλλιεργούνται γύρω από την διαδικασία αυτή, όπως για παράδειγμα ότι προκαλεί καρκίνο και φυσικά να εξηγήσουμε ότι αυτή τη θεραπεία την παρέχουμε δωρεάν μέσω του σωματείου μας σε ζευγάρια που πληρούν κάποια κριτήρια, χωρίς να επιβαρύνονται με οικονομικά έξοδα, ούτε καν και αυτά για τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα προκειμένου να εκτελέσουν την θεραπεία.
Τα έξοδα δηλαδή για την θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που είναι κυρίως η αμοιβή της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τα φάρμακα και η αμοιβή του Γυναικολόγου Αναπαραγωγής, είναι για τα ζευγάρια αυτά μηδενικά.
Πως το καταφέρνουμε αυτό;
Καταρχήν εμείς οι ίδιοι δεν αμειβόμαστε για τις υπηρεσίες μας. Επιπλέον εξασφαλίζουμε χορηγούς, οι οποίοι καλύπτουν τα έξοδα για τις Μονάδες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, τα φάρμακα και τα έξοδα των εξορμήσεων του Σωματείου.
Μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει έχουμε γεννήσει πάνω από 40 παιδιά, τα οποία δεν θα είχαν γεννηθεί ποτέ, γιατί οι γονείς τους δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν στην θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Με αυτό τον τρόπο, ενημερώνοντας δηλαδή τις γυναίκες και τα ζευγάρια για την πραγματική διάσταση και διάρκεια της γυναικείας γονιμότητας και πραγματοποιώντας τις θεραπείες υποβοήθησής αναπαραγωγής, προσπαθούμε να προσφέρουμε με το δικό μας τρόπο στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δει μια μεγάλη μείωση γεννήσεων με αποτέλεσμα να ελαττώνεται σταθερά ο πληθυσμός μας και να βλέπουμε ήδη την μείωση του αριθμού των μαθητών των δημοτικών σχολείων κατά χιλιάδες.
Δεν πιστεύουμε ότι με τα 40 παιδιά που έχουμε γεννήσει θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Όμως με την κινητοποίηση μας και την ενεργοποίηση των πολύ σημαντικών χορηγών μας, έχουμε καταφέρει σταδιακά να ευαισθητοποιήσουμε τους φορείς στα μέρη που επισκεπτόμαστε, αλλά κυρίως να προτείνουμε λύσεις και παρεμβάσεις για το δημογραφικό στην κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, θα παρουσιάσει τους άξονες δράσης για την επίλυση του λαμβάνοντας υπόψιν τις συμβουλές μας.
Μια οικογένεια πρέπει στατιστικά να έχει 2,1 παιδιά για να παραμένει ο πληθυσμός της χώρας σταθερός. Στην Ελλάδα οι οικογένειες έχουν κατά μέσον όρο 1,35 παιδιά. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε στο νούμερο που χρειαζόμαστε. Όμως οποιαδήποτε αύξηση του μέσου αριθμού παιδιών ανά οικογένεια, προσφέρει στην ευημερία της χώρας μας και των κατοίκων της και εν τέλει στην πρόοδο όλου του κοινωνικού συνόλου.
Η Be-Live, η οργάνωση μας, συνεχίζει και φέτος, εκτός τουριστικής σεζόν, να προσφέρει τις υπηρεσίες της και το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται επισκεπτόμαστε το νησί της Λέρου. Αυτό θα είναι το 20ό νησί που πάμε προκειμένου να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας την ελληνική οικογένεια.
Θα ακολουθήσει το καλοκαιρινό διάλειμμα για την τουριστική περίοδο των νησιών και την ξεκούραση του προσωπικού των χορηγών μας και το Σεπτέμβριο θα συνεχίσουμε τις εξορμήσεις μας. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις δωρεάν θεραπείες Εξωσωματικής για τα ζευγάρια που τόσο τις έχουν ανάγκη.
Καλό καλοκαίρι!
Ο Χάρης Χηνιάδης είναι Συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live, Μονάδα Υποβοήθησης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ.