Η αρπαγή της Ευρώπης, ιδρυτικός μύθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλληγορικές ερμηνείες

Σύμφωνα με τον διάσημο ιστορικό Ζάκ Λε Γκόφ (Jacques Le Goff) οι Έλληνες επινόησαν το όνομα «Ευρώπη».

Η πρώτη αναφορά συναντάται στην Ιλιάδα στον «ύμνο εις Απόλλωνα». Η «Ευρύωπος» κατά τον Ησύχιο, «η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια», λατρεύτηκε σε όλη την Ελλάδα και επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σαν σύμβολο της συμπαντικής δύναμης και της γυναικείας εξουσίας στους αρχαίους πολιτισμούς.
Η μυθική πανέμορφη «Ευρώπη» ενσαρκώνει την χθόνια θεά. 
«Μητέρα Γη» με το χρίσμα της θεϊκής υπόστασης που  της χαρίζει ο έρωτας του Ολύμπιου Δία  μεταμορφωμένου σε ιερό  ταύρο, ζωοδότη της αρχέγονης ζωής.

Ο μύθος της «Ευρώπης» διαδραματίζεται στην Μεσόγειο που είναι η Κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού και ενώνει πολιτισμικά όλους τους λαούς  με κοινές μυθολογικές ρίζες. Το μυθικό ταξίδι της Ευρώπης επάνω στην ράχη του ιερού ταύρου συμβολίζει τον περίπλου της Ιστορικής θάλασσας στην οποίαν έζησαν Αιγύπτιοι, Φοίνικες, Ρωμαίοι , Καρχηδόνιοι, Γαλάτες ,Άραβες, Ιουδαίοι και Οθωμανοί. Αυτή την θάλασσα διέσχισε η μυθολογική «Ευρώπη» πηγαίνοντας από την Φοινίκη στην Κρήτη, για να γεννήσει εκεί στο  «Δικταίον Άντρον» τον ιδρυτή του Μινωικού Πολιτισμού Μίνωα και τα αδέλφια του Ροδάμανθη και  Σαρπηδόνα. 
Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την λέξη Ευρώπη  ως ονομασία για την επικράτεια δυτικά του Αιγαίου προκειμένου να τη διακρίνουν από τις παλαιότερες κτήσεις τους στη Μικρά Ασία. 
Έτσι θεμελιώθηκε ένας νέος πολιτισμός εμπνευσμένος από την ελληνική παιδεία και την δημοκρατική διακυβέρνηση που θα έφερε το όνομα της.

Ο μύθος της «Ευρώπης», έγινε θρύλος και ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες από την αρχαιότητα. Έχουμε θαυμάσιες  αναπαραστάσεις σε αμφορείς, ανάγλυφα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.
Όλοι συνεπαρμένοι από την μαγική ιστορία του ερωτευμένου θεού που δεν διστάζει να αποπλανήσει την πανέμορφη «Ευρώπη» μεταμορφωμένος σε λευκό ταύρο.

Επειδή οι διαχρονικοί συμβολισμοί συνήθως δικαιώνονται αξίζει να αναλογισθούμε μήπως αυτό το το ερωτικό σύμπλεγμα ενός θνητού με την ίδια την υπέρτατη δύναμη,  τον Δία, σημαίνει ιδεολογικά ότι η Ένωση των χωρών της Ευρώπης φέρει την «θεόπνευστη» αποστολή και όραμα να περιφρουρήσει την Δημοκρατία και να εδραιώσει τις αιώνιες αξίες που παρέλαβε από την αρχαιοελληνική πολιτισμική κληρονομιά – προσαρμόζοντας τις στην καινούργια εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η «Ευρώπη» στηρίζεται αγέρωχη στην δύναμη του πανίσχυρου «Ταύρου -Δια» που συμβολίζει το σύμπαν και την θεϊκή νομοτέλεια. 

Διάσημοι Ευρωπαϊστές (καθ. Ian Manners) ερμηνεύουν τον αρχαίο μύθο με νέους ιστορικούς συσχετισμούς αναφερόμενοι στους δυο παγκόσμιους πολέμους και την καταλυτική παρέμβαση των ΗΠΑ ως άλλος «ταύρος» στην διάσωση της.
Ένας πανάρχαιος μύθος με άπειρες ερμηνείες μοιραία εξελίσσεται και μεταπλάθεται ανάλογα με τις εποχές, εμπνέοντας  την συλλογική μνήμη και την καλλιτεχνική δημιουργία διαχρονικά. 
Τα σύγχρονα έργα τέχνης  απεικονίζουν σημειολογικά την αλληγορική ιστορία με ευφάνταστο τρόπο, κυρίως στα δημόσια  γλυπτά που κοσμούν τις ευρωπαϊκές πόλεις ως τοπόσημα της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης. 

Ακολουθεί εικονική παρουσίαση των δημόσιων μνημείων σε Ευρωπαϊκές πόλεις με αναπαραστάσεις του αρχαιοελληνικού μύθου, σε σύγχρονη υφολογική απόδοση.

Πηγές: hartismag.gr,Ζάκ Λε Γκοφ, η Ευρώπη ebooks.edu.gr, argoliki-vivliothiki.grslideshare.net 

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας