dental timing

Πότε είναι το σωστό Οδοντιατρικό Timing;

Όλα στη ζωή θέλουν το κατάλληλο timing. Έτσι θα πρέπει να είναι και οι επισκέψεις μας στον οδοντίατρο. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να πονέσει ένα δόντι μας για να καλέσουμε για ραντεβού, ούτε να παραμελήσουμε κάποιο σύμπτωμα που μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μέρες μέχρι να φτάσει να γίνει ανυπόφορο.

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα στην αρχή οποιασδήποτε ενόχλησης μπορεί να νιώσουμε στη στοματική μας κοιλότητα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Και μιλώντας για «χειρότερα», πάμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε.

Όταν ένα δόντι πονάει ή έχει ευαισθησία στο κρύο ή στο δάγκωμα, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον οδοντίατρό μας. Οποιαδήποτε θεραπεία γίνεται σε αρχικά στάδια είναι σίγουρα καλύτερη για την υγεία των δοντιών μας, την προσωπική μας ταλαιπωρία αλλά και την τσέπη μας. Ένα σφράγισμα σε αρχικό στάδιο είναι προτιμότερο από ένα μεγάλο και βαθύ σφράγισμα ή ακόμα και από μια απονεύρωση που μπορεί να χρειαστεί αν τα μικρόβια έχουν διεισδύσει μέσα στο νεύρο.

Όταν βλέπουμε αίμα στα ούλα, πάλι πρέπει να εξετάσουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Μήπως έχουμε κάποια μορφή ουλίτιδας; Μήπως έχουμε διαγνωστεί με περιοδοντίτιδα και η νόσος δεν έχει μπει σε «ύφεση»; Όλες αυτές τις απορίες, ο μόνος κατάλληλος να μας τις απαντήσει είναι ο οδοντίατρός μας. Κάνοντας μια απλή επίσκεψη από την αρχή, γλιτώνουμε μεγαλύτερες και πιο κοστοβόρες θεραπείες στο μέλλον.

Όταν νιώθουμε πονοκεφάλους, οι οποίοι δεν οφείλονται σε κάποιο γενικότερο νόσημα, αλλά συνδυάζονται με πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση (η οποία βρίσκεται μπροστά από το αυτί) και γενικότερη ενόχληση και πίεση στα δόντια, ειδικά το πρωί μετά τον ύπνο, θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Ίσως παρουσιάζουμε τον λεγόμενο «βρυγμό» (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών) και χρειαζόμαστε ειδικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικές ασκήσεις για την ημέρα.

Όταν παραπονιόμαστε ότι «σκάνε οι φρονιμίτες» μας αλλά δεν έχουμε συμβουλευτεί τον οδοντίατρο μας ώστε να μας προτείνει να βγάλουμε μια Πανοραμική Ακτινογραφία και να δούμε ακριβώς τον τρόπο και την κατεύθυνση που βγαίνουν, μπορεί να προκληθούν προβλήματα όπως ορθοδοντικές ανωμαλίες, τερηδονισμός του δεύτερου γομφίου (του δοντιού που είναι μπροστά από τον φρονιμίτη δηλαδή) ή ακόμα και πρήξιμο και φλεγμονή από τον ίδιο τον φρονιμίτη που προσπαθεί να ανατείλει.

Όταν έχουμε σπασμένα δόντια στο στόμα μας αλλά δεν έχουμε επισκεφτεί τον οδοντίατρο για να μας τα φτιάξει, και περιμένουμε να μας πονέσουν ή να σπάσουν ακόμα περισσότερο, τότε παίζουμε με την τύχη μας ή ακόμα πιο σωστά με την τύχη των δοντιών μας. Ένα σπασμένο δόντι είναι πιο πιθανό να σπάσει ακόμα περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, να χαλάσει περισσότερο, να προκαλέσει έντονο πόνο ή και πρήξιμο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πιο επεμβατικές θεραπείες ή ακόμα και στην εξαγωγή του.

Συμπερασματικά, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πολλά τα «όταν» που όλοι μας έχουμε παραμελήσει σε κάποια στιγμή στη ζωή μας και, εν τέλει, τα έχουμε βρει μπροστά μας σε χειρότερη μορφή. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτός ο κανόνας θα ισχύει για πάντα στην ιατρική και, ακολουθώντας τον, μόνο καλό θα κάνουμε στην υγεία μας.

Το σωστό timing στην οδοντιατρική αποτελείται από ένα σύστημα επανάκλησης (recall), το οποίο πρέπει να γίνεται 1 φορά το εξάμηνο, είτε για έλεγχο είτε για καθαρισμό των δοντιών. Πολλές φορές αυτό το 6μηνο, σε ασθενείς με πολλά προβλήματα στα δόντια τους, μπορεί να γίνει και 4μηνο αλλά σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνάει τον 1 χρόνο.

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας