Να μάθουμε την ψηφιακή εποχή μας: Γράμμα στους και στις συνομήλικες μου

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες,

Εμείς η γενιά των 65+, αποτελούμε μια σημαντική πληθυσμιακή ομάδα, με πολλές εκπαιδευτικές και μαθησιακές εμπειρίες κατά την διάρκεια της ζωής μας. Στην ψηφιακή κοινωνία του αιώνα που διανύουμε είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούμε στη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων ώστε να συμβάλλουμε θετικά, εκτός των άλλων, στο περιεχόμενο των πληροφοριών που με απίστευτες ταχύτητες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά.

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, η ψηφιοποίηση αλλάζει τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και η ψηφιακή εκπαίδευση θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως η ανάγνωση και η γραφή.
Και μας ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο, στη γνώση, στην κοινωνική ενσωμάτωση.

Οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μεγάλη σημασία ειδικά και για τη γενιά μας.
Μας βοηθούν να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας, να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας, να διατηρούμε τις κοινωνικές μας συνδέσεις, μας βοηθούν στην ταχεία ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στη χρήση εφαρμογών για την υγεία, την παρακολούθηση και διαχείριση ιατρικών προβλημάτων.
Μας εξυπηρετούν στην καθημερινότητα (εξόφληση λογαριασμών, παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ) μας διευκολύνουν στην επικοινωνία με σημαντικές υπηρεσίες (εφορία, τράπεζες).

Ας μην ξεχνάμε ότι η απαραίτητη δια βίου εκπαίδευση μας είναι μια σημαντική πρακτική που προωθεί την συνεχή μάθηση και ανάπτυξη μας.
Η συμμετοχή των ατόμων της γενιάς μας σε μαθήματα, σεμινάρια, σε ομάδες συζήτησης και σε σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας. Μας βοηθά επίσης να να παραμένουμε ενεργοί/ες, αυτόνομοι/ες και κοινωνικά ενσωματωμένοι/ες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κοινότητας και την ευημερία της.
Και, γιατί όχι, αποφεύγουμε τη δυσφορία των νεοτέρων μελών της οικογένειας όταν τους παρακαλούμε να μας «δείξουν» κάτι στο στο smartphone, το tablet ή στον υπολογιστή!
Φίλες και φίλοι μου, ας διώξουμε τον φόβο όταν στεκόμαστε απέναντι στο «θηρίο» που λέγεται υπολογιστής, tablet, smartphone!
Δεν λέω, δικαιολογημένος φόβος που ενσκήπτει από την μη ολιστική γνώση της ψηφιακής τεχνολογίας, από ανησυχία για την ασφάλεια μας μας, από αγωνία για την ιδιωτικότητα μας.

Όταν εκπαιδευτούμε σωστά, σας μιλάω από προσωπική εμπειρία, οι «μηχανές» θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μας και θα συμβάλλουν στην διαχείριση ορισμένων δύσκολων συναισθημάτων που πολλές φορές μας διακατέχουν, όπως μοναξιά, απώλεια, ανασφάλεια, απομόνωση.

Ποτέ όμως δεν θα υποστηρίξω την άποψη :
«..στην ψηφιακή μας εποχή η αγάπη μετριέται σε likes και shares..»

Φιλικά,
Τέτα

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

04/05/2024

Το Κιντσούγκι (Kintsugi) είναι μια μεσαιωνική ιαπωνική τεχνοτροπία αποκατάστασης «ρωγμών» με σκόνη χρυσού και μια ειδική κόλα που εισχωρεί στα θρυμματισμένα ανοίγματα ενός αντικειμένου από πηλό, πορσελάνη η γυαλί αναπλάθοντας τις ατέλειες με μια νέα αισθητική διάσταση.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας