Μας κάνουν οι σύγχρονοι τρόποι εκπαίδευσης εξυπνότερους ή πιο χαζούς;

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά όταν τελείωνα το πανεπιστήμιο να λέω ότι θέλω να κάνω αμέσως το μεταπτυχιακό μου, για να τελειώσω μία και καλή με το διάβασμα. Δεν ήθελα να ξανά δω ύλη και βιβλία, να χρειαστεί να αποστηθίσω το οτιδήποτε για να δώσω εξετάσεις και να μπω σε οποιαδήποτε διαδικασία που να θυμίζει σχολείο ή πανεπιστήμιο.

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω κατάλαβα ότι το διάβασμα και η μελέτη – ίσως όχι με την έννοια του πανεπιστημιακού ή του σχολικού- δεν σταματάει ποτέ. Γιατί; Γιατί στην ουσία δίνεις συνεχώς εξετάσεις. Με συναδέλφους, με πελάτες, με παρουσιάσεις, με αποτελέσματα. 

Επίσης, στην αρχή της δουλειάς είχα διαρκώς πάρα πολλές άγνωστες λέξεις. Πράγματα που όπως είναι λογικό δεν μπορείς να τα μάθεις στο πανεπιστήμιο γιατί δεν είναι όλες οι απαντήσεις στη θεωρία. Οι περισσότερες είναι στην πράξη. 

Όσο εξελίσσομαι στη δουλειά και συναναστρέφομαι με συναδέλφους, πελάτες, συνεργάτες, σίγουρα θα ακούσω κάτι που θα με κάνει να πρέπει να ψαχτώ με κάποιο τρόπο. Θα είναι κάποιος νέος καλλιτέχνης; Θα είναι νέο πρόγραμμα; Νέος τρόπος παρουσίασης; Νέος τρόπος αρχειοθέτησης ή ακόμα και γραφής e-mail (ναι πολλές φορές μέχρι και σε ένα φαινομενικά απλό πράγμα μπορεί να υπάρχει textbook). 

Η αλήθεια είναι ότι η εποχή μας επιτάσσει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση σε εξελίξεις και νέα trends. Πριν 2 χρόνια δεν υπήρχε το TikTok, τώρα το TikTok έχει γίνει το νέο Google. Το ChatGPT ο νέος ψυχολόγος / δάσκαλος / Google / marketeer. 

Εποχή AI και ChatGPT λοιπόν.  Πλέον όσοι ξέρω (εννοείται και εγώ) το συμβουλεύονται για το παραμικρό. Μας λύνει τα χέρια σε πάρα πολλά. Όταν έχουμε κολλήσει, όταν θέλουμε να εξελίξουμε τη σκέψη μας σε κάτι, όταν θέλουμε το κείμενό μας να είναι άρτια δομημένο με καλύτερα ελληνικά ή αγγλικά. 

Από την άλλη, η ευκολία αυτή που σου προσφέρει σε σταματά από το να σκεφτείς, από το να «στίψεις το μυαλό σου» που μας έλεγαν και στο σχολείο. Οπότε, κατά μία έννοια, μας κάνει και πιο χαζούς. Γιατί έχουμε την ευκολία της απάντησης, που δεν έρχεται απαραίτητα από τη μελέτη και την εκπαίδευσή μας, αλλά από την τεχνολογία. Και σίγουρα αυτό τρομάζει… Για αυτό άλλωστε έχουν γραφτεί και τόσα για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στην επιστήμη, σε επαγγέλματα και γενικότερα στον ανθρώπινο τρόπο σκέψης. 

Ωστόσο, πολλές φορές πρέπει απλώς να πηγαίνουμε με το flow, και να ακολουθούμε τις εξελίξεις, προσπαθώντας να εκπαιδευτούμε σε ό,τι μας αφορά, γιατί αλλιώς το τρένο φεύγει με τρομερή ευκολία χωρίς εμάς στο βαγόνι.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

04/05/2024

Το Κιντσούγκι (Kintsugi) είναι μια μεσαιωνική ιαπωνική τεχνοτροπία αποκατάστασης «ρωγμών» με σκόνη χρυσού και μια ειδική κόλα που εισχωρεί στα θρυμματισμένα ανοίγματα ενός αντικειμένου από πηλό, πορσελάνη η γυαλί αναπλάθοντας τις ατέλειες με μια νέα αισθητική διάσταση.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας