“Ars longa, vita brevis” – Ιπποκράτης
Στην αρχαιότητα, τα περίφημα ιερατικά Ασκληπιεία ήταν ‘ιατρεία ψυχής’ και θεράπευαν τους ασθενείς με την ερμηνεία των ονείρων και την Αριστοτελική ‘μέθεξη’ η οποία συντελείται μέχρι σήμερα στις παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας, μέσα στο θέατρο της Επίδαυρου και σε κάθε θέατρο που συνόδευε τα θεραπευτικά, λατρευτικά κέντρα των Ασκληπιειών .
Εδώ, στον ιερό χώρο, οι ασθενείς ακολουθούσαν ειδική θεραπευτική αγωγή, παράλληλα με μουσική μυσταγωγία και θεατρικές παραστάσεις για να βιώσουν την εσωτερική ψυχική κάθαρση που θα τους ετοίμαζε να δεχθούν ‘εν ηρεμία’ την μυητική διαδικασία της ‘εγκοιμήσεως’ σύμφωνα με τις εντολές του θεού της ιατρικής Ασκληπιού.
Η Τέχνη έπαιζε ανέκαθεν ένα ρόλο καταλυτικό στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ως ενστικτώδες και δημιουργικό μέσον έκφρασης συναισθημάτων και πνευματικών ανησυχιών. Από τα πρώτα «γκράφιτι» των προϊστορικών σπηλαίων, μέχρι τα κυβιστικά πορτρέτα του Picasso, η τέχνη είναι συνυφασμένη με την πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου.
Στην εποχή της διαδικτυακής απεριόριστης έρευνας και συλλογής πληροφοριών, φθάσαμε στο αισιόδοξο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η τέχνη θεραπεύει, σε βαθμό που να έχει την δύναμη, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να δημιουργεί προϋποθέσεις ευζωίας και μακροβιότητας.
Με την πρόοδο της γηριατρικής και την εντυπωσιακή εξέλιξη της φαρμακευτικής έρευνας ο άνθρωπος της – λεγόμενης – τρίτης ηλικίας έχει δίψα για ζωη και αποζητά κίνητρα που θα τον βγάλουν από την απομόνωση.
Τα Μουσεία και οι χώροι πολιτισμού έχουν ευαισθητοποιηθεί εντυπωσιακά απέναντι στην καινούργια πρόκληση και σε συνεργασία με ψυχιάτρους, μουσειολόγους, θεραπευτές και προγραμματιστές, πέτυχαν την δημιουργία πρωτότυπων interactive δράσεων για τις ώριμες ηλικίες.
Art therapy: Εικαστική ψυχοθεραπεία
Music therapy: Μουσική ψυχαγωγία με την περίφημη μέθοδο ‘Mozart effect’
Drama therapy: Συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις
Dance therapy: Χορός ελεύθερης έκφρασης
Art of Creative Cooking for charity: Μαγειρεύοντας για τους άστεγους
Πρόκειται για μια νέα κουλτούρα, που εξελίσσεται σε κίνημα ‘third generation mouvement’ η οποία αξιοποιεί το τελευταίο κομμάτι της ζωης δίνοντας του νόημα.
Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή πρωτοστατεί με την επιτυχημένη και πρωτοποριακή σειρά δράσεων για άτομα ‘65+ και άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή που οργανώνει στο Μουσειο σε συνεργασία με το Πρόγραμμα ‘Θάλλω’.
Η φετεινή δράση ‘παιχνίδι για μεγάλους’ έχει τίτλο ‘Τέχνη και 5 αισθήσεις’ και στόχος είναι να προκαλέσει έναν δημιουργικό διαλογο ανάμεσα στις ανθρώπινες αισθήσεις και στα έργα της συλλογής του Ιδρύματος, ξυπνώντας διαφορετικές μνήμες, όπως «a la recherche du temps perdu» (σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου).
Με τα λόγια του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα Marcel Proust σαν επίλογο, καταλήγουμε στο αξίωμα, ότι η τέχνη σε κάθε της μορφή καταφέρνει να αφυπνίσει τις ακυρωμένες αισθήσεις ώστε να αναστηθούν οι ωραίες αναμνήσεις του ηλικιωμένου ανθρώπου, δίνοντας ένα καινούργιο νόημα στην ζωή του.
#info για το Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
E. kmarkadaki@goulandris.gr