Ξέρετε ότι θα κοιμάστε καλύτερα αν χειρουργηθείτε στον ώμο;

Η ρήξη των τενόντων του ώμου, συχνότερα του υπερακανθίου, αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου στον ώμο, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Πέραν της λειτουργικής ανικανότητας, ένα συχνά παραμελημένο αλλά σημαντικό σύμπτωμα είναι η διαταραχή του ύπνου, κυρίως λόγω του νυκτερινού πόνου και της δυσκολίας εύρεσης άνετης θέσης, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητά τους.

Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών πλέον γίνεται με την αρθροσκοπική τεχνική, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με χρήση πολύ μικρών οπών, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η συρραφή των τενόντων με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η απουσία αιμορραγίας, μετεγχειρητικού πόνου ή ανάγκη νοσηλείας στην κλινική σε σχέση με τις παλιές κλασικές ανοιχτές τεχνικές.

Με ποιο μηχανισμό προκαλεί η ρήξη των τενόντων διαταραχές στον ύπνο;
Ο χρόνιος πόνος που σχετίζεται με ρήξεις των τενόντων του ώμου επηρεάζει όλα τα στάδια του ύπνου, κυρίως όμως μειώνει τον βαθύ ύπνο και αυξάνει τις αφυπνίσεις. Ο παθογενετικός μηχανισμός περιλαμβάνει φλεγμονώδεις μεσολαβητές που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την ευαισθησία στον πόνο και διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό με αποτέλεσμα τη διαταραχή του φυσιολογικού ύπνου.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση;
Η αρθροσκοπική επέμβαση συρραφής της ρήξης του τένοντα στοχεύει στη μηχανική επανένωση των τενόντων με το βραχιόνιο οστό με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του. Κλινικές μελέτες της βιβλιογραφίας δείχνουν πως μετά από χρονικό διάστημα 3 έως 6 μηνών από την επέμβαση καταγράφεται σημαντική μείωση του νυκτερινού πόνου και βελτίωση των ποιοτικών δεικτών του ύπνου. Ειδικότερα, κατά τον 1ο μήνα καταγράφεται ήπια βελτίωση με συχνές αφυπνίσεις λόγω του πόνου ή της ακινητοποίησης. Μετά τον 3ο μετεγχειρητικό μήνα εμφανίζεται αισθητή μείωση του νυκτερινού πόνου και συγχρόνως αρχική επαναφορά του φυσιολογικού κύκλου ύπνου. Τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα καταγράφονται μετά τον 6ο μήνα από την αρθροσκόπηση με ομαλοποίηση της ποιότητας ύπνου στους περισσότερους ασθενείς, ιδίως σε όσους τηρούν το φυσικοθεραπευτικό τους πρόγραμμα.

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάκαμψη του ύπνου
Ηλικία μετά την 6η δεκαετία και συνοδά παθολογικά νοσήματα (π.χ. αυπνία, κατάθλιψη, συχνουρία)
Μέγεθος και χρονιότητα της ρήξης (μαζικές ρήξεις του στροφικού πετάλου ή ασθενείς με παραμελημένη παθολογία υποφέρουν περισσότερο από νυχτερινό πόνο).
• Πιστή τήρηση της αποκατάστασης. Είναι πολύ σημαντική η συμμόρφωση του ασθενούς στις μετεγχειρητικές οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού και η τακτική επαναληψιμότητα του πρωτοκόλλου ασκήσεων ενδυνάμωσης με στόχο την ταχύτερη αποκατάσταση.  
• Χρήση αναλγητικών ή/και υπναγωγών κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Ο θεράπων χειρουργός πρέπει να συστήσει την κατάλληλη αναλγητική αγωγή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που αναφέρεται δυσκολία στο νυχτερινό ύπνο μπορεί να χορηγηθούν ήπια αγχολυτικά για το πρώτο διάστημα.   

Συμπερασματικά, η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης τενόντων του ώμου δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργική βελτίωση του ασθενούς, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, κυρίως μέσω της αποκατάστασης του φυσιολογικού ύπνου. Η αξιολόγηση των καθημερινών δυσκολιών στη διαδικασία ιδίως του νυχτερινού ύπνου πρέπει να ενσωματώνεται στην ολική κλινική εκτίμηση αυτών των ασθενών.

Άρθρα Τρέχοντος Τεύχους

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας