Ratatouille à la Georges

Το γαλλικό μπριάμι. Κατ’εξοχήν καλοκαιρινό φαγητό.  Θα βρείτε πολλές συνταγές στο ιντερνέτ. Αλλά για να διαβάζετε αυτό, θα ξέρετε ήδη ότι η συνταγή λίγο μετράει.  Σημασία έχει η διαδικασία όπως εξηγώ παρακάτω. Πρόκειται για ένα απλό και εξαιρετικό πιάτο, εφόσον τηρηθούν μερικοί κανόνες:

• To πιάτο δεν μπορεί να σερβιριστεί μόλις βγει από τον φούρνο.  Χρειάζονται ώρες για να ξεκουραστεί και να απορροφήσει πλήρως τα υγρά του. Ιδεωδώς την επόμενη μέρα θα είναι καλύτερο.
• Το μαγείρεμα πρέπει να επιβλέπεται συνεχώς και το μείγμα λαχανικών να αναποδογυρίζεται τουλάχιστον δύο φορές διατηρώντας τα υλικά οριζόντια. 
• Πάντα σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Όσον αφορά τα υλικά, προτείνω εδώ αυτό που θεωρώ την κλασική εκδοχή. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν την προσθήκη μελιτζάνας, καρότων, πράσινων και κόκκινων πιπεριών που καταλήγουν σε τουρλού αντί για μπριάμι. Απαραίτητο είναι το άφθονο σκόρδο και ο άνηθος. Όπως και μια σπάτουλα σε σχήμα φτυαριού που χρησιμοποιείται στο κινέζικο wok για να γυρίζετε τα υλικά χωρίς να τα λιώνετε.

• 10 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε δισκάκια πάχους 5 χιλ.
• 5 μικρές πατάτες κομμένες σε φέτες διαμέτρου 3,5 εκ. και πάχους 5 χιλ.
• 2 πολύ ώριμες ντομάτες κομμένες οριζόντια σε φέτες πάχους 5 χιλ.
• 2 κουταλιές σούπας ντομάτα μπελτέ
• 1 ολόκληρη κεφαλή σκόρδου ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ½ κουταλιές σούπας αλάτι
• 1 κουταλιά σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι βραστό νερό 

Τοποθετήστε εναλλάξ στρώσεις όλων των υλικών σε ένα ταψί φούρνου ανακατεύοντας απαλά μέχρι να διαλυθεί η ντομάτα μπελτέ διατηρώντας όλες τις φέτες οριζόντιες.

Κάλυμμα του ταψιού με αλουμινόχαρτο και τοποθέτηση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.

Άνοιγμα φούρνου και έλεγχος αν υπάρχει ακόμα νερό. Αν όχι, προσθέτουμε ένα ακόμη φλυτζάνι βραστού νερού και ψήνουμε καλυμμένο άλλα 30 λεπτά. 

Άνοιγμα φούρνου, πετάμε το αλουμινόχαρτο και ανακατεύουμε τα υλικά διατηρώντας τα οριζόντια.  Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με την άκρη ενός μαχαιριού.  

Γυρίστε ξανά ανάποδα τα υλικά, ανεβάστε το ταψί σε μια ψηλότερη σχάρα και ψήστε στην αντίσταση της οροφής 5 λεπτά, ή μέχρι το πάνω στρώμα να έχει σημεία μαύρου καψίματος. 

Έξω από τον φούρνο, ράντισμα με λίγο ελαιόλαδο και υπομονή μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.  



*Ο Γιώργος Ψαχαρόπουλος, είναι Oικονομολόγος (University of Chicago, Ph.D. in Economics, 1968, University of Chicago, M.A. in Economics, 1966, Athens School of Economics and Business / ΑΣΟΕΕ B.A., 1960).
Έχει διδάξει στο London School of Economics και τα πανεπιστήμια University of Chicago, Tartu, Kobe, Illinois, Georgetown, Dijon, Hawaii και Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών.
Διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Τραπέζης (World Bank), Yπεύθυνος για θέματα Eκπαιδευτικής Eρευνας και Πολιτικής.
Το 2000-2004 ήταν ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Στέφανου Μάνου.

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας