Από τον Γιώργο Ψαχαρόπουλο*
Προ αμνημονεύτων JAN ήμουν στη Ρώμη και πήγα σε ένα φημισμένο εστιατόριο σε πάροδο της Via Veneto. Φυσικά παρήγγειλα μακαρόνια.
Όταν παραλίγο να χάσω ένα σφράγισμα στον τραπεζίτη Νο. 44 φώναξα το γκαρσόνι. Επιστράτευσα τα γαλλο-ισπανικά μου και του είπα “la pasta è cruda”. Γέλασε και είπε “no signore, la pasta è cotta al dente!”. Σκέφτηκα ότι όταν είσαι στη Ρώμη πρέπει να κάνεις ό,τι κάνουν οι Ρωμαίοι. Οπότε κατάφερα να τα μασήσω και να τα καταπιώ.
Πολλά JAN αργότερα άρχισα να τα συνηθίζω, σε σημείο που σήμερα τα σερβίρω μόνο al dente. Ο λόγος είναι ότι μου αρέσει το δάγκωμα και η γεύση.
Αλλά τώρα έχουμε νέα ότι δεν είναι μόνο για τη γεύση. Είναι και για την υγεία.
Σύμφωνα με τον βαριατρικό χειρουργό Leonardo Rejon, το βράσιμο al dente βοηθάει να απορροφούνται πιο αργά τα ζάχαρα στο αίμα. Επίσης δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού για να τρώμε λιγότερο περιορίζοντας το βάρος μας. Απόδειξη είναι ότι, πάλι στη Ρώμη, δεν βλέπεις τόσους ευτραφείς μακαρονάδες όσους στη Νέα Υόρκη.
Συχνά με ρωτάνε, “Γιώργο, πόση ώρα να τα βράσω;”. Τους λέω, κατ’ αρχήν τρία λεπτά λιγότερο από ότι γράφει το πακέτο. Αλλά καλύτερα δοκιμή προτού γίνουν λαπάς, και όσο παίρνει το δόντι σας χωρίς να χάσετε σφράγισμα.
*Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιώργος Ψαχαρόπουλος, είναι Oικονομολόγος (University of Chicago, Ph.D. in Economics, 1968, University of Chicago, M.A. in Economics, 1966, Athens School of Economics and Business / ΑΣΟΕΕ B.A., 1960).
Έχει διδάξει στο London School of Economics και τα Πανεπιστήμια University of Chicago, Tartu, Kobe, Illinois, Georgetown, Dijon, Hawaii και Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών.
Διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Τραπέζης (World Bank) Yπεύθυνος για θέματα Eκπαιδευτικής Eρευνας και Πολιτικής.
Το 2000-2004 ήταν ανεξάρτητος Βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Στέφανου Μάνου.
Πατήστε εδώ για παλαιότερη συνέντευξη του Γιώργου Ψαχαρόπουλου στο Just a Number.