*Οι αναγνώστες και συνδρομητές του JAN απολαμβάνουν προνομιακά τις σφυγμομετρήσεις στοχευμένης επιλεκτικής δημοσίευσης People of Greece της qed.
Αυτή την εβδομάδα η ερευνητική πλατφόρμα People of Greece κατέγραψε τις αντιδράσεις των Ελλήνων έναντι των νέων κυβερνητικών μέτρων της επιστροφής ενοικίου και της χορήγησης έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους, την άποψή τους για την προέλευση του υπερπλεονάσματος που ανακοινώθηκε για το προηγούμενο οικονομικό έτος, την έκταση του αισθήματος ανασφάλειας λόγω περιστατικών εγκληματικότητας, το ενδιαφέρον τους για τον πολιτικό ανταγωνισμό και τους παράγοντες που θα το ενίσχυαν, τις βλαβερές συνήθειες και τα κοινωνικά στερεότυπα που αυτές δημιουργούν και, τέλος, τις ενδυματολογικές επιλογές τους.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι:
- Το κυβερνητικό μέτρο για την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο, θεωρείται ότι θα επιδράσει αρνητικά στις τιμές των ενοικίων.
- Το υπερπλεόνασμα συνδέεται από την πλειονότητα με την υψηλή έμμεση φορολογία και συνεπώς δεν πιστώνεται στην κυβέρνηση ως απόδειξη της διαχειριστικής της ικανότητας.
- Η ανησυχία για την αυξημένη εγκληματικότητα αγγίζει τα 2/3 των Ελλήνων, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας ή τόπου κατοικίας, δηλαδή παραγόντων που παραδοσιακά συνδέονται με το αίσθημα του φόβου για το έγκλημα.
- Η εμφάνιση ενός νέου κόμματος και η δημιουργία μιας συμμαχίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς καταγράφονται ως εξίσου ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις για τους Έλληνες.
- Τέσσερις στους δέκα Έλληνες ακολουθούν συστηματικά εθιστικές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το gaming. Εκ των τεσσάρων συνηθειών, το κάπνισμα και το gaming είναι περισσότερο αποδεκτές, με τους καπνιστές και τους gamers να κερδίζουν αρκετές θετικές κοινωνικές αναπαραστάσεις.
- Οι σύγχρονοι Έλληνες και οι σύγχρονες Ελληνίδες προτιμούν το καθημερινό άνετο (casual) ντύσιμο.
Επιστροφή ενοικίου & επίδομα σε χαμηλό-συνταξιούχους
- Το μέτρο της επιστροφής ενοικίου δεν κρίνεται θετικά, καθώς επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ενοικίων και ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι δεν θα οδηγήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής των ιδιοκτητών ακινήτων.
- Το μέτρο της χορήγησης έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους κρίνεται ως σημαντικό από τους μισούς Έλληνες, με τους άλλους μισούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για τη σημαντικότητά του.
Υπερπλεόνασμα
- Μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες αποδέχεται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το υπερπλεόνασμα αποδεικνύει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια στιγμή το 60% των Ελλήνων εκτιμούν ότι το υπερπλεόνασμα αποδεικνύει την ύπαρξη υψηλών έμμεσων φόρων.
- Το 47% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύουν ότι το υπερπλεόνασμα συνδέεται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το 41% το βλέπουν ως τεκμήριο υψηλής έμμεσης φορολόγησης.
Εγκληματικότητα
- Δύο στους τρεις Έλληνες εκτιμούν ότι είναι σχετικά ή πολύ πιθανό να βιώσουν εμπειρία ληστείας (στον δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητό τους), αλλά και να βρεθούν μάρτυρες σε περιστατικό ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Ενδιαφέρον για εκλογές
- Η εμφάνιση κάποιου νέου κόμματος και η δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς καταγράφονται ως εξίσου ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις για τους Έλληνες. Η εμφάνιση νέου κόμματος κερδίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους Έλληνες μέσης ηλικίας (με έμφαση στις ηλικίες 35-54), ενώ η δημιουργία συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων του αριστερού ημισφαιρίου κερδίζει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ηλικιών (55+).
- Πιθανές αλλαγές στην ηγεσία της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν να συγκινούν το κοινό, ενώ μειωμένο δείχνει να είναι το ενδιαφέρον και για την περίπτωση περαιτέρω ενίσχυσης της Πλεύσης Ελευθερίας, εύρημα που μαρτυρά ότι η ψήφος για το κόμμα αυτό πιθανώς να έχει πιο εφήμερες στοχεύσεις.
Βλαβερές συνήθειες και κοινωνικά στερεότυπα
- Βάσει των δεδομένων της έρευνας φαίνεται πως η ανεκτικότητα και η κοινωνική αποδοχή στρέφονται όχι προς το ασφαλές, αλλά προς αυτό που εντάσσεται σε αποδεκτές αφηγήσεις: το κάπνισμα διασώζει μια ρομαντική εικόνα, το gaming εξαγνίζεται από τον ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ το αλκοόλ στιγματίζεται λόγω της σύνδεσής του με την απώλεια ελέγχου.
Ντύσιμο
- Τρεις στους τέσσερις Έλληνες προτιμούν το καθημερινό άνετο (casual) ρούχο, προτίμηση που δεν εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά ηλικία, ανά φύλο ή ανά κοινωνική τάξη.
- Μόνο στο 26% των Ελλήνων ανδρών αρέσει πολύ να φορούν πουκάμισο και μόνο στο 24% των Ελληνίδων γυναικών αρέσει πολύ να φορούν φόρεμα.
Δείτε αναλυτικά τη γνώμη των Ελλήνων στα παρακάτω infographics.







