Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να παρατηρούμε αλλαγές στο σώμα μας: δυσκαμψία στις αρθρώσεις, μειωμένη αντοχή, αλλά και συμπτώματα όπως μουδιάσματα, κάψιμο, ή πόνο σε διάφορα σημεία του χεριού μας λόγω ερεθισμού ενός νεύρου, συχνά του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα.
Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;
Η ωλένια νευρίτιδα είναι μια πιεστική νευροπάθεια του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Είναι η 2η πιο συχνή πιεστική νευροπάθεια μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και οφείλεται σε πίεση του νεύρου στην αύλακα που διατρέχει στην έσω πλευρά του αγκώνα. Συνηθέστερα, παρατηρείται σε ασθενείς που στηρίζονται σε λυγισμένο τον αγκώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. στον ύπνο ή σε χρήση τηλεφώνου), όταν στηριζόμαστε στον αγκώνα σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. υπάλληλοι γραφείου, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) ή σε υπερχρησία του αγκώνα με επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης – έκτασης.
Γιατί είναι πιο συχνή σε ηλικίες άνω των 60 ετών;
Με την πρόοδο της ηλικίας, το σώμα μας υφίσταται εκφυλιστικές αλλαγές που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της ωλένιας νευρίτιδας:
- Εκφύλιση ιστών: Οι τένοντες, οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια του οργανισμού χάνουν την ελαστικότητά τους, δημιουργώντας συνθήκες πίεσης στα νεύρα.
- Οστεοαρθρίτιδα: Οι αλλοιώσεις φθοράς των αρθρώσεων, όπως στον αυχένα ή τον αγκώνα, με τη δημιουργία οστεόφυτων μπορούν να πιέσουν τα νεύρα που διέρχονται κοντά από τις δομές αυτές.
- Χρόνια νοσήματα όπως συνηθέστερα ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλούν νευροπάθειες, δηλαδή εκφύλιση των νεύρων.
- Μειωμένη αιμάτωση: Η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας και κατ΄ επέκταση η τροφοδοσία των νεύρων επηρεάζεται με την αύξηση της ηλικίας και τη χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρύτερα από άτομα άνω των 60 ετών.
- Καθιστική ζωή ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις (π.χ. η χρήση μπαστουνιού, ράψιμο, στήριξη αγκώνων στην πολυθρόνα) αποτελούν συχνούς λόγους ερεθισμού του ωλένιου νεύρου.
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας;
Το ωλένιο νεύρο δίνει την αίσθηση στην έσω πλεύρα του αντιβραχίου και της άκρας χείρας, συνεπώς η πιο συχνή ενόχληση είναι μούδιασμα στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο.
- Στα αρχικά στάδια είναι περιοδικό και υποχωρεί με την έκταση του αγκώνα, ωστόσο σε βαρύτερες περιπτώσεις γίνεται μόνιμο, ενοχλητικό και συνεχές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Επίσης, το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την κίνηση μικρών μυών που εκτελούν λεπτεπίλεπτες κινήσεις δεξιοτεχνίας στην άκρα χείρα, συνεπώς σε προχωρημένα στάδια εγκαθίσταται μόνιμη ατροφία των μυών αυτών με αποτέλεσμα δυσχέρεια στη σύλληψη και εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων (π.χ. ράψιμο, χρήση κλειδιών, γράψιμο).
Ποιες διαφορές έχει η ωλένια νευρίτιδα στους νεότερους ανθρώπους;
Στους νεότερους ασθενείς η ωλένια νευρίτιδα είναι συχνά παροδική, οφείλεται συχνότερα σε τραυματισμούς ή υπέρχρηση του αγκώνα και υποχωρεί πιο εύκολα. Επίσης η αναγεννητική ικανότητα του νεύρου είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να ανταποκρίνονται καλύτερα, αλλά και γρηγορότερα στη θεραπεία αποσυμπίεσης του νεύρου. Αντίθετα, στους ηλικιωμένους, είναι πιο συχνά χρόνια, επιδεινώνεται σταδιακά, συνδέεται με υποκείμενα παθολογικά προβλήματα και ο χρόνος αλλά και ο βαθμός αποκατάστασης του νεύρου απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θεραπείας.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση σε ηλικιωμένους ασθενείς;
Η αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας στην τρίτη ηλικία απαιτεί ολιστική προσέγγιση, με προσαρμογή στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς:
- Αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα. Ειδικότερα, η σωστή ρύθμιση του σακχάρου, η χρήση φυσικοθεραπείας σε περιπτώσεις αρθρίτιδας του αγκώνα, η διόρθωση της στάσης του σώματος και η αποφυγή παρατεταμένης πίεσης του νεύρου στις καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να ανακουφίσουν από τα ενοχλήματα.
- Φαρμακευτική αγωγή. Συχνότερα συστήνονται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σκευάσματα για τον νευροπαθητικό πόνο (π.χ. πρεγκαμπαλίνη), καθώς και συμπληρώματα βιταμινών συμπλέγματος Β.
- Φυσικοθεραπεία. Βασικό θεραπευτικό μέσο υποχώρησης του μουδιάσματος λόγω πίεσης του ωλένιου νεύρου είναι τα φυσικοθεραπευτικά μέσα ανακούφισης του οιδήματος της περιοχής και βελτίωσης της λειτουργικότητας του αγκώνος, καθώς και εκμάθηση εναλλακτικών τρόπων εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων με μεγαλύτερη εργονομία.
- Χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία ή συνυπάρχει σοβαρή ατροφία των μυών έχει απόλυτη ένδειξη η επέμβαση αποσυμπίεσης του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Ειδικότερα, μέσω μιας μικρής τομής στην έσω πλευρά του αγκώνα αναγνωρίζεται το νεύρο, λύνονται όλες οι πιθανές θέσεις πίεσής του και συχνά μεταφέρεται κεντρικότερα για να αποφευχθούν περιπτώσεις υποτροπής. Αποτελεί μία επέμβαση γρήγορη και ασφαλή που εξασφαλίζει μόνιμη ανακούφιση.