Καλοκαιρινές ματιές ομορφιάς .. ο πολυσυζητημένος ήλιος

Είναι αλήθεια ότι όλοι τον αγαπάμε. Τα «καλοκαίρια μας μεγάλα», λέει το νέο τεύχος just a number, και προσθέτω  ότι είναι κάτι που δεν αφορά μόνο σ’ εμάς, τους πολύ ενήλικες.
Φαίνεται ότι ούτε η αγάπη για τον ήλιο έχει ηλικία! 

Πράγματι, βλέπουμε ότι οι τέσσερεις εποχές τείνουν να γίνουν δύο, ενώ η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση – ή μπορεί και να ευθύνεται για αυτήν.
Τώρα, ποιος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή; Όλοι κάνουμε τις αθώες περιστερές, λες και δεν ξέρουμε τίποτα για το έγκλημα! Μεγάλη κουβέντα …και, προσωπικά, δεν αισθάνομαι ότι έχω τις γνώσεις για να δώσω έγκυρες απόψεις ή πληροφορίες. 
Από μία πλευρά, εμείς οι σημερινοί μεγάλοι είμαστε τυχεροί, γιατί γνωρίσαμε πραγματικά τις τέσσερεις εποχές! Θυμάμαι, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι δημοσιογραφικά με τον χώρο της Ομορφιάς στην Ελλάδα, περί τον Απρίλιο ξεκινούσα την έρευνά μου, για να ενημερωθώ σχετικά με τις νέες έρευνες για την αντηλιακή προστασία και τα προϊόντα που βασίζονταν στις τελευταίες εξελίξεις της κοσμετολογίας. Σήμερα, βλέπουμε ότι η αντηλιακή προστασία έχει μπει στη καθημερινή, 12μηνη φροντίδα της επιδερμίδας με στόχο την πρόληψη για την υγεία της.

Γνωρίζουμε πλέον πως οι ακτίνες UV είναι η σοβαρότερη αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας, ενώ οι βλάβες τους αθροίζονται με το χρόνο. 
Ωστόσο η πρόωρη γήρανση μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμη με την  πρόληψη, που πάντα είναι αποτελεσματική προλαμβάνοντας τις αθροιστικές τις ζημιές του ήλιου αργότερα. Βέβαια, πολλές ζημιές μπορεί να έχουν ήδη γίνει αν σκεφθούμε ότι στη δεκαετία του 1960, πολλές γυναίκες κυριολεκτικά ψηνόντουσαν σαν σαρδέλες στον ήλιο! Θυμάμαι, δε, τη μητέρα μου και τις φίλες της να  αλείφονται με home made λάδι μαυρίσματος από  ελαιόλαδο με λίγες σταγόνες βάμμα ιωδίου!  Στα 90’s πλέον, οι δερματολόγοι άρχισαν να βλέπουν τα έντονα προβλήματα του ήλιου και εμείς αρχίσαμε να τον βλέπουμε …με άλλο μάτι!

Αντηλιακό: Προστάτης της επιδερμίδας αλλά και του καλλυντικού  μας. 
Μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι η υφή, η διαύγεια της επιδερμίδας και η ομοιογένεια της χροιάς της βελτιώνονται σημαντικά, απλώς και μόνο φορώντας αντηλιακό καθημερινά, γιατί τα κύτταρά της, όταν δέχονται λιγότερες επιθέσεις από τις ακτίνες UV, μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα την ικανότητα που διαθέτουν να επανορθώνουν τις φθορές τους. Και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν δεν φοράμε αντηλιακό τα προϊόντα περιποίησης έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσιες φθορές – κάτι που δυσχεραίνει το επιθυμητό τους αποτέλεσμα. 

Δείκτες προστασίας SPF: Αν θέλαμε να δώσουμε μια απλή εξήγηση του τι σημαίνει SPF, θα λέγαμε ότι δείχνει πόσες φορές περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία μπορούμε να δεχτούμε με την προστασία ενός αντηλιακού πριν πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, αν το γυμνό δέρμα καίγεται συνήθως μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, το SPF 15 θα μας επιτρέπει να παραμείνουμε στον ήλιο για 150 λεπτά πριν καούμε. Μόνο που στην πραγματική χρήση δεν είναι ακριβώς έτσι: για να ισχύει η προστασία του SPF, το επίπεδο της υπεριώδους ακτινοβολίας θα πρέπει να παραμένει σταθερό, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει στη διάρκεια της μέρας, ενώ και η χρήση του αντιηλιακού- ιδιαίτερα στην παραλία- πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Συστατικά αντηλιακής προστασίας. Τα αντηλιακά περιέχουν ενεργά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη της φθοράς από την UV ακτινοβολία, εμποδίζοντάς την να φτάσει στο δέρμα μας. Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι αντηλιακών φίλτρων: τα φυσικά (μεταλλικά) αντηλιακά συστατικά (συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών, του διοξειδίου του τιτάνιου και του οξειδίου του ψευδάργυρου) που μπλοκάρουν και διασκορπίζουν τις ακτίνες (σαν ασπίδα) προτού διεισδύσουν στο δέρμα μας. Επίσης, τα χημικά αντηλιακά συστατικά (όπως το avobenzone και το octisalate) που απορροφούν τις ακτίνες UV (όπως ένα σφουγγάρι) πριν προλάβουν να βλάψουν το δέρμα μας. Αξίζει να αναφέρουμε σχετικά με το διοξείδιο του τιτανίου, ότι σήμερα ο  FDA στην Αμερική δεν επιτρέπει αυτό το συστατικό στη σύνθεση του προϊόντος ποσοστό πάνω από 25%, ενώ  έχει απαγορευθεί να υπάρχει σε μορφή σπρέι προϊόντων. 

Είναι ασφαλή τα αντηλιακά; Ενώ τα φυσικά αντηλιακά φίλτρα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος από τα χημικά αντηλιακά φίλτρα και οι δυο τύποι έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδειχτεί ασφαλείς και αποτελεσματικοί. Στην πραγματικότητα, πολλά αντηλιακά προϊόντα που διατίθενται σήμερα στην αγορά συνδυάζουν και τους δυο τύπους συστατικών, ενώ κάποιες εταιρείες εμπλουτίζουν τις συνθέσεις των αντηλιακών τους και με διάφορες καινοτομίες των εργαστηρίων τους. 

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας