Στις προηγμένες στον τομέα της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής πρόνοιας χώρες, η δραστήρια ενασχόληση των «μεγάλων», που κλείνουν πίσω τους την πόρτα της επιχειρηματικής ή άλλης σταδιοδρομίας, θεωρείται φυσική και αναμενόμενη.
Όχι τόσο – ακόμα- στη χώρα μας.
Εξαιρετικά παραδείγματα (προς μίμηση) ευτυχώς υπάρχουν.
Συνομιλούμε σήμερα με τον κύριο Παναγή Καρέλλα* που μετά από χρόνια στον επιχειρηματικό στίβο, ανακάλυψε και τρέχει με τα χίλια στη δική του καινούργια πίστα για το Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα Θεοτόκος που υποστηρίζει παιδιά και νέους με νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.
–Κύριε Καρέλλα, είστε εκλεγμένος Πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού / Ιδρύματος ΘΕΟΤΟΚΟΣ από το 2023, ενώ ήδη συμμετείχατε ενεργά από το 2012. Θα ήθελα να μας μιλήσατε για την προσωπική σας «μετάβαση» από τον επιχειρηματικό βίο σε ένα χώρο κοινωνικής προσφοράς και φιλανθρωπίας, που απαιτεί ολοκληρωτικό δόσιμο.
Είναι φυσική εξέλιξη νομίζω όσο μεγαλώνουμε, όσο ωριμάζουμε να αναζητούμε το νόημα των όσων κάνουμε, το νόημα της κάθε ημέρας. Κάπως έτσι έγινε και αυτή η μετάβαση. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, δυο τελείως διαφορετικοί δρόμοι αλλά για εμένα αυτή ήταν η φυσική εξέλιξη. Θέλησα να δώσω βαθύτερο νόημα σε όσα έκανα αλλά κυρίως ήθελα να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο του ιδρύματος. Και αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τόσο τα στελέχη-συνεργάτες μου, όσο και οι ωφελούμενοι νέες και νέοι μας, όλοι μαζί, με τροφοδοτούν με την απαραίτητη ενέργεια ώστε να εξελίσσομαι.
–Φαντάζομαι ότι η μεγάλη σας και μόνη ανταμοιβή καθώς και όλης της ομάδας, είναι ότι μέσα από τις υπηρεσίες και τα προγράμματα του ΘΕΟΤΟΚΟΣ επιδράτε θετικά και συχνά σωτήρια στις ζωές των παιδιών με διανοητική αναπηρία. Μιλήστε μας για αυτό το έργο της ΘΕΟΤΟΚΟΣ και σε αριθμούς – που εν προκειμένω μετράνε πολύ!
Το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» λειτουργεί από το 1963 και έχει συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη παιδιών και νέων με νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Σήμερα, απασχολεί 105 άτομα, τόσο επιστημονικό όσο και διοικητικό προσωπικό. Στα 60 χρόνια λειτουργίας του, το Ίδρυμα έχει προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα σε περισσότερους από 4.000 ωφελούμενους παρέχοντας υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης, ειδική αγωγή, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση. Από το 2006, λειτουργεί Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, με δυναμικότητα 378 ατόμων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Πρόληψης / Πρώιμης Παρέμβασης στην κοινότητα, που πραγματοποιήθηκε στους δήμους Αγίων Αναργύρων και Καματερού, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2016 έως το έτος 2023 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 2.500 άτομα (νέοι και νέες) και οι οικογένειές τους.
Η Υπηρεσία Υποστηριζόμενης Εργασίας «ΕργΑξία», η οποία εφαρμόζει το μοντέλο υποστηριζόμενης εργασίας από το 1996, έχει τοποθετήσει 250 άτομα με νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμό στην αγορά εργασίας. Επί του παρόντος, παρακολουθεί και υποστηρίζει 81 εργαζόμενους και τους εργοδότες τους. Συγκεκριμένα στην χρονική περίοδο από 09/2022 έως 06/2023, τοποθετήθηκαν 7 νέοι και νέες σε διάφορες θέσεις εργασίας.
Παρόλο που οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους, αυτό που έχει ουσιαστική αξία είναι οι υπηρεσίες που παρέχουμε και η αφοσίωσή μας στο έργο στήριξης των ωφελούμενών μας. Εξακολουθούμε να λειτουργούμε με επίκεντρο την ποιότητα και την προσφορά προς όσους έχουν ανάγκη.
–Έχετε πει ότι αγωνίζεστε για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αποκλεισμών ανθρώπων με νοητική στέρηση στην αγορά εργασίας, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις φυσικά. Αυτό κάνει το Πρόγραμμα ΕργΑξία. Πείτε μας παρακαλώ περί τίνος πρόκειται.
Το πρόγραμμα ΕργAξία έρχεται ως η απόλυτα ουσιαστική απόδειξη της συμπερίληψης. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκει εργασία σε νέους απόφοιτους του Ιδρύματος οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το στάδιο της επαγγελματικής κατάρτισης. Παρέχει υπηρεσίες προώθησης και παρακολούθησης ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Βοηθά τους νέους μας να έχουν μία εργασία και κατά συνέπεια μια καθημερινή ζωή όμοια με των υπόλοιπων ανθρώπων, να ενταχθούν με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο και επιπλέον να έχουν ένα σταθερό εισόδημα.
–Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα έχουμε κάνει κάποια πρόοδο όσον αφορά στα ταμπού, τις προκαταλήψεις και τους διάφορους ρατσισμούς, που χτυπούν βάναυσα ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά με νοητική υστέρηση;
Δυστυχώς χωρίς να θέλω να φανώ απαισιόδοξος δεν έχουμε πάει όσο μπροστά θα έπρεπε στον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχουν προκαταλήψεις και υπάρχει ακόμα κοινωνικός ρατσισμός στα άτομα με αναπηρία. Βασικός λόγος θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα, το 2024, είναι η έλλειψη πληροφόρησης, η έλλειψη γνώσης. Δεν γίνεται ούτε από την πολιτεία, ούτε από τα μέσα, μία συντονισμένη προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος ώστε να γνωρίζει τις παθήσεις, να αναλογιστεί τη ζωή των ανθρώπων που είναι διαφορετικοί από τη νόρμα και τέλος να αντιληφθούν τις μοναδικές δεξιότητες που έχουν τα παιδιά αυτά και πόσα μπορούν να προσφέρουν στη δική μας «φυσιολογική» ζωή.
–Υπάρχει κάποια στιγμή ή γεγονός από τις δράσεις σας που αναπολείτε με ιδιαίτερη συγκίνηση;
Στο ίδρυμά μας, η εκπαίδευση παρέχεται μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Αντιλαμβάνεστε την αγωνία και ανασφάλεια των οικείων των ωφελούμενών μας όσον αφορά στη μετέπειτα “πορεία” τους. Προς τον σκοπό αυτό η Πολιτεία θεσμοθέτησε την δομή Σ.Υ.Δ. (Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) όπου οι ένοικοι, με την υποστήριξη του κατάλληλου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, θα ζουν αυτόνομα. Η Πολιτεία χρηματοδοτεί μερικώς μόνον τα λειτουργικά έξοδα. Στο παρελθόν έγιναν κοινές προσπάθειες με τους Συλλόγους Γονέων, που δεν ολοκληρώθηκαν. Σήμερα, βρίσκομαι στην ιδιαίτερα τιμητική θέση να σας ανακοινώσω οτι ξεκινά σύντομα η κατασκευή της μεγαλύτερης δομής (Σ.Υ.Δ.) στη χώρα με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου, γονέα ωφελούμενοι νέου μας.
«Σαν έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και της ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες και την αγάπη που διαχρονικά προσφέρει το Ίδρυμα στο παιδί μου», μου είπε. Έτσι απλά, ανθρώπινα…
–Κύριε Καρέλλα ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και όνειρο ακόμα για το ίδρυμα ΘΕΟΤΟΚΟΣ;
Προσωπικό μου όραμα είναι ένας κόσμος ισότητας, μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών η οποία δεν θα γυρνάει την πλάτη στα άτομα με αναπηρία. Μια Ελλάδα που θα τα υπολογίζει και θα τα συμπεριλαμβάνει ενεργά στη λειτουργία της. Για το ίδρυμα μας ονειρεύομαι να συνεχίσει να πρωτοπορεί και να φέρνει νέες μεθόδους και τεχνολογίες που θα βοηθούν όλο και περισσότερα άτομα στην καθημερινή τους ζωή και θα τους δίνει τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να εξελιχθούν και τέλος θα μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν όπως αξίζουν. Θα πρέπει να τονίσω όμως ότι για να γίνουν αυτά, θα πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει σημαντικά το έργο μας και να μας στηρίξει ακόμα περισσότερο.
–Ως ένας σαν και μας που έχει περάσει την φάση «και τώρα, τι;» δηλαδή τον προβληματισμό πώς εξελίσσεται η ζωή μετά την καριέρα, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συνδρομητές και χρήστες του Just a Number και ειδικά σε αυτό το τεύχος που αναζητούμε, προτείνουμε, εξερευνούμε «καινούργιες πίστες»;
Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως κάθε μέρα που είμαστε εδώ είναι άλλη μία ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν ποτέ στη ζωή όσων χρόνων κι αν είσαι. Μπορείς να είσαι παραγωγικός και να προσφέρεις και μετά την καριέρα. Όταν βλέπεις ότι μπορείς να κάνεις τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου καλύτερη, έστω και λίγο, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να λάβει κανείς και είναι σίγουρα πιο σημαντική από οποιαδήποτε καριέρα.
–Κύριε Καρέλλα, σας ευχαριστώ θερμά κι εύχομαι καλές πλεύσεις στο τιμόνι του ΘΕΟΤΟΚΟΣ!!
*Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Παναγής Καρέλλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952, είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και πτυχιούχος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα ενασχολήθηκε με τα κοινά από θέσεις ευθύνης. Εκλεγμένος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών επί 17 χρόνια υπηρέτησε και προήγαγε τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου όχι μόνο τοπικά ή εθνικά, αλλά και ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας σε διεθνή FORA.
Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της «Πόλης των Αθηνών» (2002). Το 2019 του απενεμήθη ο τίτλος του «Επίτιμου Προέδρου» του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από το 2004 έως το 2020 κατείχε την θέση του Αντιπροέδρου του ΟΑΕΔ, ως Εκπρόσωπος των Εργοδοτικών Οργανώσεων.
Η κοινωνική του προσφορά επεκτείνεται με την συμμετοχή του στο Δ.Σ. της Αθλητικής Ένωσης Ψυχικού από το 2015, καθώς και στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ», στο οποίο από τον Φεβρουάριο του 2023 εκτελεί χρέη Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου.