Βηθλεέμ έτος 2023. Στην πόλη που γεννήθηκε ο Χριστός δεν θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα απο σεβασμό στα θύματα του ανίερου πολέμου.
Στην φάτνη «εκοιμήθησαν» αιώνια τα μικρά παιδιά και το Θείο Βρέφος πενθεί.
Ολόκληρη η ανθρωπότης συγκλονισμένη εύχεται να μεσολαβήσει η θεία δύναμη και να μας στείλει το άγιο πνεύμα με «μορφή περιστεράς» για να επέλθει η τόσο ανέφικτη, δυστυχώς, ΕΙΡΗΝΗ στην ταραγμένη γενέτειρα του Θεανθρώπου.
Ο σπουδαιότερος ζωγράφος του 20ου αιώνα Pablo Picasso είναι εκείνος που εμπνεύστηκε το σύμβολο της Ειρήνης από το αγνό βιβλικό περιστέρι.
Στο τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου ο νεαρός τότε Picasso εμπνέεται απο το αθώο, φιλειρηνικό περιστέρι και ζωγραφίζει εμβληματικά το σύμβολο της Ειρήνης για μια αφίσα που κυκλοφόρησε στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στο Παρίσι το 1949. Η πρώτη λιθογραφία εκείνης της εποχής απεικόνιζε ένα κατάλευκο περιστέρι σε σκούρο φόντο και είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο.
Ο ίδιος ο ζωγράφος συγκινήθηκε τόσο πολύ ώστε να δώσει το όνομα Paloma στην κόρη του.
Από τότε συνεχίζει να φιλοτεχνεί περιστέρια σε όλη την δημιουργική του πορεία εκφράζοντας μέσα απο τον συμβολισμό τους την πολιτική διάσταση της ζωγραφικής του.
Με αποκορύφωμα το διάσημο «περιστέρι με το κλαδί ελιάς» που εμπνεύστηκε από την βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε όπου το πουλί κρατά στο ράμφος του το κλαδί της ελιάς, σύμβολο ζωής και ειρηνικής συνύπαρξης.
Το απέριττο σχέδιο με το τέλειο περίγραμμα και η εννοιολογική αφαίρεση, καθορίζουν απο τότε και για πάντα το μοναδικό στυλ του Picasso που σφράγισε την σύγχρονη Τέχνη.
Κάθε έργο του Picasso απο τα σχέδια μέχρι τις κυβιστικές συνθέσεις φανερώνει το προσωπικό του όραμα και αντανακλά την υπαρξιακή του αγωνία με την απόλυτη αφαιρετική εικαστική γραφή που αναγάγει την εικόνα σε αρχετυπικό σύμβολο.
Με την ελπίδα η Τέχνη να έχει την δύναμη να επιβληθεί στους «δαίμονες του πολέμου» και να λάμψει επιτέλους το Άγιο Περιστέρι της Ειρήνης επάνω στην φάτνη της Βηθλεέμ, ας προσευχηθούμε.