Search
Close this search box.

Ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα από το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το ΕΕΔΕΓΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου, το 2ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Διεθνούς Φόρουμ υπουργοί, υφυπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες από διάφορους χώρους είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προτάσεις και απόψεις, προάγοντας θέματα που άπτονται της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, γυναίκες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, επέκτειναν το δίκτυό τους και παρουσίασαν τη δουλειά τους.

Η διοργάνωση αποτελούνταν από δύο μέρη, συζητήσεις-πάνελ για θέματα νέων τύπων ηγεσίας, ισότητας, επενδύσεων σε γυναικείες επιχειρήσεις, καθώς και μια έκθεση έργων και εταιρειών με επικεφαλής γυναίκες. Συνολικά, σε 23 θεματικές ενότητες, fireside chats και keynote ομιλίες, workshops, mentoring συμμετείχαν:
-52 ομιλητές και ομιλήτριες από όλο τον κόσμο
-300 εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και πάνω από 1000 με διαδικτυακή.

Το 2ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας “Κωνσταντίνος Μίχαλος” του ΕΒΕΑ την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.

Τις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ άνοιξε, την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Ελλάδα, με ποσοστό 37%, κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν. Όμως, η γυναικεία επιχειρηματικότητα τείνει να επικεντρώνεται σε δραστηριότητες με χαμηλή προστιθέμενη αξία και περιορισμένες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης». «Προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το ΕΕΔΕΓΕ έχει προωθήσει μέσω της Θερμοκοιτίδας του, προγράμματα που απευθύνονται ειδικά σε γυναικείες ομάδες και start-ups», είπε η κα Εφραίμογλου.

Ακόμη, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα το ΕΒΕΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια μεγάλης πανελλαδικής έρευνας σε συνεργασία με τη Microsoft για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ πρόσθεσε ότι «αν και δυνητικά η γυναικεία προσφορά είναι τουλάχιστον ισότιμη με εκείνη των ανδρών, εντούτοις, υπάρχει δυναμισμός και πρωτοτυπία στις γυναίκες η οποία μένει ανεκμετάλλευτη».

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Αλλά, διατηρούμε την αισιοδοξία μας, παραμένουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας, είμαστε πιστοί στο όραμά μας. Γι’ αυτό και θα πετύχουμε. Τα σημαντικά αποτελέσματα, που θα προκύψουν από τις εργασίες του Διεθνούς Φόρουμ σε συνδυασμό με την μεγάλη πανελλαδική έρευνα που θα διεξάγουμε με την Microsoft, θα δώσουν το έναυσμα για νέες δράσεις για τα μέλη μας για το 2024, μια χρονιά  που σηματοδοτεί τα 105 χρόνια ΕΒΕΑ, τα 20 χρόνια ΕΕΔΕΓΕ και τα 10 χρόνια της Θερμοκοιτίδας Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην επιχειρηματικότητα με αμείωτη ένταση», είπε κλείνοντας την ομιλία της η κα Εφραίμογλου.

Τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης για την ουσιαστική ισότητα των φύλων υπογράμμισαν τόσο η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, στην έναρξη του Φόρουμ. Η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι η προσπάθεια για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο και την ανάδειξή τους ως ηγέτιδες στο στάδιο που επιλέγουν να πρωτοστατήσουν είναι πολυσύνθετη, καθώς, εκτός από το θέμα της επιχειρηματικότητας, αποτελεί και ένα ευρύτερο κοινωνικό θέμα. Σκοπός είναι, σημείωσε η κα Ζαχαράκη, το στάδιο στο οποίο μπορούν να πρωτοστατήσουν οι γυναίκες «να είναι λόγω επιλογής και όχι λόγω επιβολής». Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με κάθε τρόπο και με οποιαδήποτε ευκαιρία στηρίζει τη γυναίκα, ώστε να σπάσει τα στερεότυπα και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ανεργίας ότι η γυναικεία ανεργία πέφτει. «Βέβαια μένουν πολλά να γίνουν ακόμη», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι η γυναικεία ανεργία έχει πέσει στο 12% από το 21%, που ήταν πριν από πέντε χρόνια, αν και η συνολική ανεργία έχει πέσει στο 9,9%. Παράλληλα, σημείωσε, σημαντική προσπάθεια γίνεται και για το έμφυλο μισθολογικό χάσμα με στόχο να πέσει κάτω από 3% το 2030.

Ένα συνολικό πλέγμα μέτρων και δράσεων για τη γρηγορότερη απορρόφηση των γυναικών στην αγορά εργασίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε στο fireside chat του Φόρουμ ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι υπαρκτό. Στόχος είναι η μείωση της ανεργίας των γυναικών και η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος για εξεύρεση εργαζομένων που αντιμετωπίζει μία σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων, ένα ζήτημα που, όπως είπε, διογκώνεται, καθώς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράγει συνεχώς νέες θέσεις εργασίας, άρα η πίεση για την κάλυψή τους εντείνεται.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τόνισε ότι από πλευράς θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας έχει επιτευχθεί ο στόχος της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μένουν ακόμα αρκετά βήματα να γίνουν για την ουσιαστική ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ώθηση που θα δώσουν προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας που συνδέονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ένας από τους βασικούς στόχους του νεότευκτου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τόνισε η Υφυπουργός, κα Μαρία Κεφάλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η Yφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προσπάθειες της προηγούμενης τετραετίας να βγουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας χωρίς αυτό να αποτελεί τροχοπέδη για την οικογένειά τους και τη μητρότητα, ενώ στάθηκε στο μέτρο της άδειας πατρότητας.

Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη, σημείωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού πρωτοπορεί διεθνώς, αφού βρίσκεται μόλις στο 23% των αντίστοιχων διεθνών χαρτοφυλακίων που στις ηγεσίες τους έχουν γυναίκες. Από την πλευρά της, η Ευρωβουλευτής, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, στάθηκε στα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τη βελτίωση των ζητημάτων ισότητας αλλά και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ενώ, η Βουλευτής και γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαρία Συρεγγέλα, εστιάσε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο μέτωπο της ισότητας των δυο φύλων, αναφέροντας ότι πλέον είναι νόμος του κράτους η νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από τη βία, την παρενόχληση και την ίδια στιγμή υπάρχουν προγράμματα που βοηθάνε τις γυναίκες στην καθημερινότητα τους.

Σε ειδικό πάνελ με συντονιστή και ομιλητή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Παύλο Μαρινάκη, οι συμμετέχουσες ομιλήτριες τρίτης γενιάς επιχειρηματίες, κα Μαριάννα Χατζάκου, Μέλος ΔΣ ΜΕΒΓΑΛ και κα Νίκη Γιαβρόγλου, CEO Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ, κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τον επιχειρηματικό στίβο.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν δύο keynote ομιλίες. Η κα Chetna Gala Sinha Founder, Chair of Mann Deshi Bank & Mann Deshi Foundation, αναφέρθηκε στην ίδρυση και τον ρόλο της πρώτης συνεταιριστικής τράπεζας για γυναίκες αγροτικών περιοχών της Ινδίας. Ενώ, η κα Manuela Doutel Haghighi, Microsoft Global Customer Success Account Director, ανέλυσε την αναδυόμενη έννοια της SMART business woman.

Ακόμη, ομιλητές και ομιλήτριες, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, στο Φόρουμ ήταν: κα Ξένια Κούρτογλου, Founder/CEO Focus Bari, κα Ναταλία Θεοδούλου, Public Reforms Advisor, Growthfund, the National Fund of Greece, κα Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστήμιου, κα Κίρκη Καλαντζή, Διευθύντρια Εταιρικών Πωλήσεων της Coral Α.Ε, κα Αδαμαντία Πικράκη, Υπεύθυνη Marketing & Ποιότητας, μέλος Δ.Σ. – Πικράκης Α.Ε. Βιομηχανία Αλουμινίου, κα Δήμητρα Γιορδαμλή, Corporate Affairs της Prisma Electronics SA, κα Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κα Σοφία Καλομενίδου, Εταίρος, Ελεγκτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος, κα Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιογοράς, κα Αλεξία Μάντζαρη, Ιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος A.S. Marine Ltd., κα Δωροθέα Ιωάννου, Chief Executive Officer The American P&I Club, κα Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ, κα Μαριάννα Χατζάκου, Μέλος ΔΣ ΜΕΒΓΑΛ, κα Νίκη Γιαβρόγλου, CEO Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, CEO E.VI.A. Intelligent Performance, κα Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO Microsoft Greece, Cyprus and Malta, κα Μάρα Νικολαΐδη, Πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κα Μαριάννα Ναθαναήλ, Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κα Barbara Clarke, Founder and Board Chair of The Impact Seat Foundation, κ. Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO People for Business, κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, κα Γιάννα Χορμόβα, Υποδιοικήτρια Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κα Susanna Terstal, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κα Karine Asselin, Πρέσβης Καναδά στην Ελλάδα, κα Chaitra Vedullapalli, Co-founder and President Women in Cloud, κα  Esra Talu, GoGlobal Founder & CEO, κ.  Alfredo Coppola, Co-CEO, US Market Access and Founder of Prospera Women, κα Νίκη Μπουτάρη, Just a Numberκα Ναταλί Βαγιωνή, CEO Freshline, κα Ιωάννα Σαμπράκου, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Elite Global Consulting Services, κα Sama El-Batrawy, Owner and Editor in Chief of Prime Press Greece, κα Anna Vinnychenko, Official representative of Ukrainian Chamber of Commerce and Industry in Poland, Dr. Christine Warnke, Executive Of Global Affairs Bresatech, κα Ελένη Μπέλση, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης, κα Valbona Begolli, Ceo Albgroup Albania, κα Φένια Σούρλα, Co-Founder Dataphoria, κα Βάλια Παπαδημητρίου, CEO & Co-Founder of DEVA Group, κα Αντωνία Φαρσάτη, CEO ELECTRIBE.

Στις 3 Δεκεμβρίου το 2ο Διεθνές Φόρουμ γυναικείας επιχειρηματικότητας διεξήχθη στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας “Κωνσταντίνος Μίχαλος”. Πραγματοποιήθηκε workshop από την κα Manuela Doutel Haghighi, Microsoft Global Customer Success Engagement Director, ενώ στη συνέχεια, στο πλαίσιο του Open Day, οι συμμετέχουσες έλαβαν δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στους τομείς της στρατηγικής, εξωστρέφειας, δικτύωσης, HR, σε οικονομικά και νομικά θέματα από τους μέντορες της People for Business και της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του ΕΒΕΑ.

Όλες οι ομιλίες και από τις δύο μέρες του 2ου Διεθνούς Φόρουμ Γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι διαθέσιμες εδώ:

Παρασκευή 1/12: https://youtube.com/live/7aDJL4g21LQ?feature=share

Σάββατο 2/12: https://youtube.com/live/2gDmi8pZxDY?feature=share

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε το newsletter μας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας