Ποιος και ποια από μας δεν θυμάται το Ευαγγέλιο της κουζίνας των πατρικών μας σπιτιών, που ήταν το διάσημο βιβλίο «Οδηγός Μαγειρικής του Νίκου Τσελεμεντέ»;
Ποιος δε θυμάται το ενδιαφέρον, την προσήλωση στο διάβασμα και την αγωνία των μητέρων και γιαγιάδων μας να «πετύχουν» οι καινοτόμες για την εποχή συνταγές;
Ο Νίκος Τσελεμεντές, πάντρεψε την σχετικά απλή πληκτική Ελληνική κουζίνα της εποχής με την δυτική χωρίς να την «φραγκεύσει», όπως ο ίδιος ισχυριζόταν.
Έτσι, εκτός από τα γνωστά Ελληνικά φαγητά όπως πίτες, φασολάδα, γιουβέτσι, αρνάκι με πατάτες, φρικασέ, άρχισαν να εμπλουτίζονται τα πιάτα μας με άγνωστες μέχρι τότε γεύσεις και δημιουργίες όπως η μπεσαμέλ, η Αθηναϊκή, η σαντιγύ, οι τούρτες, η μπουγιαμπές.
Μάλιστα ο Σπύρος Μελάς για τον σπουδαίο αρχιμάγειρα Νίκο Τσελεμεντέ έγραψε : «Έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στον σύγχρονο πολιτισμό», ο δε Γρηγόρης Ξενόπουλος ανέφερε: «Κανένα άλλο βιβλίο δεν σκόρπισε εις την ελληνικήν οικογένεια τόση ευτυχία!»
Ο Νίκόλαος Τσελεμεντές γεννήθηκε στα Εξάμπελα της Σίφνου το 1878, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε μαγειρική στη Βιέννη και στην Αμερική τελειοποίησε τις σπουδές του στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική και διαιτολογία, εργαζόμενος παράλληλα σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου και σε πρεσβείες.
Το 1926 κυκλοφόρησε το βιβλίο του: «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» που ήταν ο πρώτος οδηγός μαγειρικής της χώρας μας.
Τιμώντας την μνήμη του και την μοναδική προσφορά του στην Ελληνική γαστρονομία, κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη στην όμορφη Σίφνο τον τόπο καταγωγής του, διεξάγεται μια γιορτή γεύσεων και παραδόσεων. Εκεί ξαναζωντανεύει η μαγεία της Κυκλαδικής γαστρονομίας, της Παράδοσης και του Πολιτισμού. «Φεστιβάλ Νίκος Τσελεμεντές» λέγεται το τριήμερο Πανηγύρι, που φέτος γιόρτασε τα 15α γενέθλιά του! Γιορτή μεγάλη στην οποία συμμετέχουν, γνωστοί σεφ, μάγειρες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων από την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Στην αρχή ξεκίνησε σαν μία γιορτή γαστρονομίας για τα γύρω νησιά, με την πάροδο των χρόνων συμμετέχουν αντιπροσωπείες από πολλές πόλεις της χώρας, από την Ευρώπη και τον κόσμο.
Στα περίπτερα των αντιπροσωπειών, που στολίζονται στην πλατεία του Αρτεμώνα παρακολουθεί κανείς το πώς μαγειρεύονται παραδοσιακά φαγητά του κάθε τόπου, ανταλλάσσονται συνταγές, προσφέρονται προϊόντα ,τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν, τα τσουγκρίσματα συνοδεύουν τους παραδοσιακούς χορούς με την πανδαισία των χρωμάτων των χρυσοποίκιλτων φορεσιών κάθε τόπου.
Σ´αυτή την πλατεία του Αρτεμώνα διαπιστώνει κανείς την συμβολή της γαστρονομίας σε αξίες όπως το αγκάλιασμα των λαών, την διαιώνιση της ιστορίας, των εθίμων, των παραδόσεων, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης!
Σ αυτή την μικρή πλατεία μπλέκονται οι μουσικές απο χώρες όπως η Κίνα, το Περού, το Μαρόκο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, με τις Ελληνικές δημοτικές μουσικές από την νησιωτική και στεριανή Ελλάδα δημιουργώντας τον ύμνο της Ειρήνης, της Αγάπης και της Αδελφοσύνης των λαών.
Σ ´αυτή την μικρή πλατεία του Αρτεμώνα διαπιστώνει κανείς ότι ο Πολιτισμός και η γαστρονομία αλληλοσυνδέονται. Η γαστρονομία ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλει και στην ανάδειξη μιας περιοχής ως προορισμό επίσκεψης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.
Σ´αυτή τη μικρή πλατεία του Αρτεμώνα επιβεβαιώνεται ότι τα φαγητά και το κρασί κάθε τόπου είναι η κουλτούρα, είναι η πτυχή της ιστορίας, είναι η γλώσσα που εκφράζει την δομή του.
Ραντεβού τον επόμενο Σεπτέμβρη στη Σίφνο την Πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ!