Ταξιδεύοντας με τα εγγόνια … από το σπίτι!

Ο παππούς και η γιαγιά αγαπούν πολύ τα ταξίδια αλλά δεν μπορούν – για διάφορους λόγους να ταξιδέψουν. Έτσι λοιπόν αποφασίζουν να ταξιδέψουν με τα εγγόνια τους από το σπίτι.
Είναι Κυριακή απόγευμα. Ανοιξιάτικη βροχούλα κι έτσι πάει και η βόλτα μέχρι την κοντινή παιδική χαρά. Ο παππούς φωνάζει τα παιδιά και τους δείχνει το βιβλίο Το Ταξίδι του Φρίξου και της Έλλης

«Σήμερα θα ταξιδέψουμε στα χνάρια του Φρίξου και της Έλλης, τους λέει. Θα κάνουμε ένα ταξίδι γεωγραφίας και μυθολογίας». «Ναι, τέλεια!» φωνάζουν τα παιδιά.
Ο παππούς και η γιαγιά αρχίζουν να διηγούνται στα εγγόνια τους το μύθο του Φρίξου και της Έλλης. Τα παιδιά ακούν με προσοχή την αρχή της ιστορίας. Παραλίγο να γίνει ανθρωποθυσία, λέει ο μύθος, για να καρπίσει η γη! Μα είναι δυνατόν; 
Έτσι αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Φρίξου και της Έλλης, καβάλα σ’ ένα χρυσό κριάρι, από τον Ορχομενό της Βοιωτίας στη μυθική Κολχίδα, την σημερινή Γεωργία.

Πού είναι ο Ορχομενός παππού; Πού είναι η Βοιωτία; Γιατί τα παιδιά έκαναν αυτό το ταξίδι; Γιατί γιαγιά το κριάρι ήταν χρυσό;

Ο παππούς και η γιαγιά, με ορθάνοιχτες τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, απαντούν στις ερωτήσεις των παιδιών. Βρίσκουν πολλές έτοιμες απαντήσεις στα ατέλειωτα «γιατί» τους. Αμέσως μετά, όλοι μαζί παρατηρούν τον χάρτη με την πρώτη διαδρομή.

Τώρα το χρυσό κριάρι και οι μυθικοί ήρωες βρίσκονται πάνω από τον νομό Μαγνησίας.

«Να η Ιωλκός παππού! Να το Πήλιο!  Ποια είναι αυτά τα νησιά; Ποιοι μύθοι συνδέονται με αυτά τα μέρη γιαγιά;

Ο παππούς διαβάζει για το Πήλιο, το βουνό των  Κενταύρων, διαβάζει για τις Σποράδες και για το Αιγαίο πέλαγος. Τα εγγόνια ρωτούν και ξαναρωτούν γιατί έχουν πολλές απορίες. Θέλουν ακόμη πιο πολλές, όσο γίνεται περισσότερες λεπτομέρειες. 

Οι σελίδες ξεδιπλώνονται, η μία μετά την άλλη, και οι μυθολογικές διηγήσεις μπλέκονται με τις γεωγραφικές.

Στις επόμενες σελίδες ο χάρτης είναι διαφορετικός. Το ταξίδι συνεχίζεται σε άλλα μέρη. Νέα διαδρομή. Το χρυσόμαλλο κριάρι συνεχίζει την πτήση του πάνω από το Αιγαίο πέλαγος.

«Γιαγιά, ο Φρίξος και η Έλλη φθάνουν στη Χαλκιδική, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας!» «Ναι χρυσό μου, και μετά όπως βλέπεις θα περάσουν από την Σιθωνία και την χερσόνησο του όρους Άθως.»

Έτσι ξεδιπλώνεται μέσα στο βιβλίο το μυθικό ταξίδι, με πληθώρα μύθων για τα μέρη που προσπερνούν ο Φρίξος και η Έλλη: η Θάσος, η Λήμνος, τα Δαρδανέλια, η Θάλασσα του Μαρμαρά – αλήθεια πώς αλλιώς ονομάζεται; – ο Βόσπορος, ο Εύξεινος Πόντος, η μυθική Κολχίδα. 
Και τι δεν διαβάζουν μέσα σ’ αυτές τις σελίδες! Και τι δεν μαθαίνουν τα εγγονάκια! Κάνουν ένα φανταστικό και συναρπαστικό ταξίδι, σαν πάνω σε αερόστατο. 

Ένα νοητό ταξίδι πάνω στο χάρτη είναι εφικτό, γιατί κάνει ορατά και τα παραμικρά στοιχεία: τοπωνύμια, πόλεις, χωριά, βουνά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, όρμους, ακρωτήρια.

Ένα νοητό ταξίδι πάνω στον χάρτη είναι πνευματική απόλαυση, γιατί ταυτίζεται με το ταξίδι του νου και κυριαρχείται από την αίσθηση της όρασης.

Ένα νοητό ταξίδι πάνω στον χάρτη είναι αισθητηριακή εμπειρία, που συμπληρώνει την άμεση γνώση, γιατί το ταξίδι είναι φορέας γνώσης. 

Χαρίστε το βιβλίο στα εγγόνια σας..κι απολαύστε μαζί το ταξίδι! 

Παρόμοια άρθρα

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

04/05/2024

Το Κιντσούγκι (Kintsugi) είναι μια μεσαιωνική ιαπωνική τεχνοτροπία αποκατάστασης «ρωγμών» με σκόνη χρυσού και μια ειδική κόλα που εισχωρεί στα θρυμματισμένα ανοίγματα ενός αντικειμένου από πηλό, πορσελάνη η γυαλί αναπλάθοντας τις ατέλειες με μια νέα αισθητική διάσταση.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας