Είναι η ηλικία μέρος της εξίσωσης DEI (Diversity, Equity, Inclusion);

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, οι Εταιρίες υιοθετούν και  αναδεικνύουν πολιτικές και δράσεις για τη Διαφορετικότητα, την Ισοτιμία και την Συμπερίληψη (DEI) σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Ωστόσο, παραμένει και ένας  άλλος τομέας διακρίσεων, αυτός του ηλικιακού αποκλεισμού, που αξίζει να αναδειχθεί επίσης, καθώς η ηλικία σπάνια συμπεριλαμβάνεται στην εξίσωση του DEI.

O ηλικιακός αποκλεισμός στον εργασιακό χώρο δεν είναι μόνο προκατάληψη, αλλά ζημιώνει τις Εταιρίες μέσω της έλλειψης ποικιλομορφίας καθώς τα στερεότυπα για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας είναι εξίσου διαδεδομένα – και επιβλαβή – με εκείνα για άλλες δημογραφικές ομάδες. 

Γενικά ο ηλικιακός ρατσισμός επηρεάζει τόσο τους νεότερους όσο και τους μεγαλύτερους εργαζόμενους. Μπορεί να εμφανιστεί σε σχόλια για παράδειγμα, η αναφορά σε επαγγελματίες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους ως “παιδιά” ή “νεαροί” ή σε έμπειρους συναδέλφους ως “γέροι” ή ακόμη και “ηλικιωμένοι” χωρίς να αναφέρεται το επίπεδο της αποτελεσματικότητας και επιρροής τους. Εκδηλώνεται επίσης σε στερεοτυπικές πεποιθήσεις, όπως αυτές που λένε ότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τεχνολογικές γνώσεις ή ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα.

Γινόμαστε “ηλικιοκράτες” κάθε φορά που κρίνουμε κάποιον/α με βάση το πόσο χρονών νομίζουμε ότι είναι και  με βάση το πώς υποθέτουμε ότι λειτουργεί το μυαλό ή το σώμα του/της ή όταν αποδίδουμε ικανότητα -ή ανικανότητα – σε κάποιον/α με βάση την ηλικία του/της. 

Και με το να μην κάνουμε τίποτα, αυτό διαιωνίζει  περισσότερο τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις καθώς απαξιωτικά σχόλια για αυτές τις κατηγορίες παραμένουν πολύ συνηθισμένα όπως μαρτυρούν πολλές έρευνες.

Η ηλικία δεν είναι στατική και η προκατάληψη μπορεί -και τελικά θα επηρεάσει- τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε ηλικία. Και είναι σημαντικό για την επίτευξη λύσεων DEI να αναγνωριστεί ως ανάγκη και να υιοθετηθούν δράσεις για τη γεφύρωση μεταξύ των γενεών, της ηλικίας και όλων των άλλων πτυχών της πολυμορφίας και της ένταξης.

Η προληπτική αντιμετώπιση της ισότητας των ηλικιών είναι σημαντική καθώς αυξάνει την αίσθηση του “ανήκειν” των εργαζομένων και την παραγωγικότητα τους. Όταν οι νεότεροι εργαζόμενοι γίνονται μάρτυρες ηλικιακών προκαταλήψεων σε βάρος των μεγαλύτερων συναδέλφων, αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους στην Εταιρία. Με αυτόν τον τρόπο, ο ηλικιακός αποκλεισμός δημιουργεί ένα αρνητικό φαινόμενο μπούμερανγκ σε όλο το ηλικιακό φάσμα. 

Για αυτό η διαγενειακή συνεργασία  ως μέρος των βασικών αξίων μιας Εταιρίας είναι το κλειδί για να τερματιστούν οι προκαταλήψεις για την ηλικιακή ποικιλομορφία. Δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, η επίδειξη εν – συναίσθησης, η ευελιξία και η περιέργεια, μπορούν να προωθήσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία πολλών γενεών.

Αξίζει λοιπόν όλες οι ηλικίες και οι γενιές να μπορούν να καταπολεμήσουν τον ηλικιακό ρατσισμό από κοινού – και να συμμετάσχουν με διάλογο και  συνεργασία μεταξύ τους  τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για την επίλυση εργασιακών προκλήσεων εντός των εργασιακών ομάδων τους.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η μέτρηση είναι σημαντική για τον επηρεασμό της συμπεριφοράς. Ό,τι μετράται διοικείται και μπορεί να αλλάξει. Καθώς οι εταιρείες κοινοποιούν όλο και περισσότερο στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις πρωτοβουλίες διαφορετικότητας, ισοτιμίας και συμπερίληψης βάσει φύλου, αξίζει να αρχίσουν να αναφέρονται τώρα πια και σε στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή του εργατικού δυναμικού τους και να συμπεριλάβουν και την ηλικία στην εξίσωση του DEI.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι εταιρείες με ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό είναι πιο καινοτόμες, δημιουργικές και έχουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνες με λιγότερη ποικιλομορφία. Ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό φέρνει διαφορετικές προοπτικές, ιδέες και εμπειρίες που μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να επιλύσουν προβλήματα και να λάβουν καλύτερες αποφάσεις.

Κάθε Εταιρία έχει το δικό της σημείο εκκίνησης στο ταξίδι της Διαφορετικότητας, Ισοτιμίας και Συμπερίληψης και θα δει και θα αξιολογήσει πού θέλει και πού μπορεί να φτάσει και τι έχει νόημα στο πλαίσιο της δικής της κουλτούρας.

Έως ότου οι χώροι εργασίας λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον ηλικιακό αποκλεισμό, αυτός θα συνεχίσει να υφίσταται, στερώντας από τους εργοδότες σοφία, εμπειρία και ταλέντο, και επιβάλλοντας μη δίκαιη συμπεριφορά σε ανθρώπους, απλώς και μόνο επειδή «γράφουν» πολλά γενέθλια.

Πιστεύουμε ότι  η ηλικία είναι ένας απλά ένας αριθμός και μόνο και δεν έχει περιορισμούς. Οι μόνοι περιορισμοί είναι αυτοί που εμείς θέτουμε στον εαυτό μας!

Γραφτείτε στο justanumber και θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί μας πρωτοβουλίες που ενδεχομένως έχουν αρχίσει να υιοθετούν οι Εταιρίες σας αναφορικά με τον ηλικιακό αποκλεισμό, γράφοντας στο info@justanumber.gr.

Γιατί ΜΑΖΙ γινόμαστε πιο δυνατοί!

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας