
Tου Αλκιβιάδη Σιαράβα, Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager, KPMG στην Ελλάδα
Στην εποχή της πληροφορίας, το να μπορεί κάποιος να κατανοεί, να αξιολογεί και να χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα με κριτική σκέψη είναι μια δεξιότητα ζωτικής σημασίας. Για τους επαγγελματίες άνω των 50, το media literacy – ή αλλιώς η ψηφιακή παιδεία – δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά βασικό εργαλείο για την ενεργή συμμετοχή στην αγορά εργασίας, την προστασία της ψηφιακής τους ταυτότητας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας τους στον ψηφιακό κόσμο.
Τι είναι το media literacy;
Το media literacy περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των μέσων (παραδοσιακών και ψηφιακών), την αξιολόγηση της ποιότητας της πληροφορίας και τη δυνατότητα να επικοινωνούμε και να δημιουργούμε περιεχόμενο υπεύθυνα. Δεν πρόκειται μόνο για τεχνογνωσία, αλλά για στάση ζωής απέναντι στη γνώση, την πληροφορία και την επικοινωνία.
Γιατί είναι σημαντικό για τους 50+ επαγγελματίες;
Οι επαγγελματίες μεγαλύτερης ηλικίας διαθέτουν εμπειρία και κρίση, δύο στοιχεία πολύτιμα για κάθε οργανισμό. Ωστόσο, αν δεν είναι εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό τρόπο σκέψης και δράσης, ενδέχεται να χάσουν ευκαιρίες επανατοποθέτησης, εξέλιξης ή δικτύωσης.
Η έρευνα της πρωτοβουλίας AdvantAge της KPMG, που διεξάγει σε συνεργασία με το ΣΔΑΔΕ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, έδειξε ότι:
- Το 72% των επαγγελματιών 50+ θεωρεί ότι η εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι καθοριστικός παράγοντας για την απασχολησιμότητά τους.
- Το 56% δηλώνει ότι χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση για να αξιοποιήσει τις ψηφιακές πλατφόρμες επαγγελματικής δικτύωσης.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του media literacy;
- Αξιολόγηση αξιοπιστίας: Να διακρίνουμε την έγκυρη από την ψευδή ή παραπλανητική πληροφορία.
- Διαχείριση προσωπικών δεδομένων: Κατανόηση των κινδύνων και τρόποι προστασίας.
- Ψηφιακή συμπεριφορά: Τρόποι ευγενικής, υπεύθυνης και επαγγελματικής έκφρασης.
- Δημιουργία περιεχομένου: Ικανότητα διατύπωσης άποψης, σύνταξης post, άρθρων, ή μικρών βίντεο με σαφήνεια και συνέπεια.
- Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. ChatGPT, Canva, Grammarly).
Πώς να ξεκινήσετε την ενίσχυση της ψηφιακής σας παιδείας;
- Διαβάστε ενημερωμένα μέσα τεχνολογίας και επικοινωνίας (όπως το Digital Marketing Institute, το Wired ή το Harvard Business Review).
- Παρακολουθήστε δωρεάν online μαθήματα στο Coursera, στο LinkedIn Learning ή στο FutureLearn σχετικά με media literacy, digital skills και content creation.
- Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς ή συμμετέχετε σε mentoring προγράμματα με νεότερους συναδέλφους (reverse mentoring).
- Εξασκηθείτε: Δοκιμάστε να γράψετε μικρά post στο LinkedIn για θέματα του κλάδου σας, να σχολιάσετε ειδήσεις ή να μοιραστείτε άρθρα που κρίνετε αξιόλογα.
- Πάρτε μέρος σε σεμινάρια ή workshops, όπως αυτά της πρωτοβουλίας AdvantAge, που προσφέρουν πρακτική καθοδήγηση και ενίσχυση αυτοπεποίθησης.
Media literacy και προσωπικό brand
Η ψηφιακή παιδεία δεν αφορά μόνο την προστασία, αλλά και την προβολή. Όσο πιο εξοικειωμένος είναι ένας επαγγελματίας με τον ψηφιακό κόσμο, τόσο πιο εύκολα μπορεί να χτίσει μια αυθεντική, ελκυστική και επαγγελματική εικόνα.
- Μπορεί να αναδεικνύει τις απόψεις και τις εμπειρίες του.
- Να συμμετέχει σε δημόσιες συζητήσεις με ουσία.
- Να δικτυωθεί σε πλατφόρμες όπως το LinkedIn με στόχο τη συνεργασία, τη συμβουλευτική ή τη μετάβαση σε νέους ρόλους.
Το media literacy είναι ο νέος «γραμματισμός» της εποχής μας. Για τους επαγγελματίες 50+, η επένδυση στην ψηφιακή παιδεία είναι στρατηγική κίνηση – όχι απλώς για να συμβαδίζουν με την εποχή, αλλά για να πρωτοπορούν. Όσο περισσότερο κατανοούν τα μέσα, τόσο περισσότερο μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους αποτύπωμα, να συνεχίσουν να προσφέρουν αξία και να εμπνέουν εμπιστοσύνη στις επόμενες γενιές.
Η εμπειρία είναι δύναμη. Το media literacy είναι το εργαλείο για να ακουστεί δυνατά.
Λίγα λόγια για το AdvantAge
Τρία χρόνια μετά την έναρξή της, η κοινωνική πρωτοβουλία της KPMG AdvantAge έχει εδραιωθεί ως σημείο αναφοράς για την προώθηση της ηλικιακής συμπερίληψης στην αγορά εργασίας. Με στρατηγικές συνεργασίες, στοχευμένες έρευνες και επιμορφωτικές δράσεις, η πρωτοβουλία έχει αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες άνω των 50 ετών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών για τη διατήρηση της απασχολησιμότητάς τους. Πάνω από 500 ώρες εκπαιδευτικών σεμιναρίων, συνεργασίες με οργανισμούς και η διαρκής δέσμευση της KPMG, του ΣΔΑΔΕ και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος έχουν θέσει τα θεμέλια για έναν πιο δίκαιο εργασιακό χώρο. Στο μέλλον, το AdvantAge θα ενισχύσει τις συνέργειες με επιχειρήσεις και φορείς, επεκτείνοντας το πεδίο δράσης του για την εξάλειψη των ηλικιακών διακρίσεων και την προώθηση της διαγενεακής συνεργασίας.