1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των …;

Η πρώτη μέρα του Οκτώβρη, έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμιος Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία(;) με στόχο να αναγνωριστεί η συμβολή των Ηλικιωμένων ατόμων(;) στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

Από το 1990 ,που καθιερώθηκε η συγκεκριμένη επετειακή μέρα, ο δείκτης γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, καλπάζει προς τα πάνω και, σύμφωνα με αυτόν, το έτος 2050 ο αριθμός των ατόμων τρίτης ηλικίας θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο.

Έτσι, καλούνται όλες οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να μελετήσουν, από κοινού, τους στόχους μιας διεθνούς στρατηγικής για την γήρανση
Η «Τρίτη Ηλικία» δικαιούται μια Παγκόσμια Σύμβαση, αποκλειστικά, για τα δικαιώματά της όπως αντίστοιχα υπάρχει η «Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού»!

Προσωπικά, αναρωτιέμαι αν οι όροι: «Τρίτη Ηλικία», «Γήρανση», «Ηλικιωμένος», «Older persons», «the third ageing», «personnes agées», «personas mayores», αποτελούν ασφαλή μέθοδο προσδιορισμού της μεγάλης αυτής ηλικιακής ομάδας των 60+.

Μήπως είναι αυθαίρετος ο ημερολογιακός προσδιορισμός και το κριτήριο της βιολογικής ηλικίας ώστε η καθιερωμένη ορολογία φορτίζει αρνητικά την ψυχολογία και μειώνει την αυτοπραγμάτωση των ατόμων που περιλαμβάνει;
Θεωρώ πολύ βαρύ, ένα άτομο 60 ή 65 ακόμη και 70 ετών να έχει το στίγμα του «συνταξιούχος λόγω γήρατος».

Μήπως, θα ήταν προτιμότερος ο όρος : «Χρυσή Ηλικία» (Golden Age);

Μήπως δεν είναι πλούτος η προσφορά των ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κρατών;
Μήπως, η πλούσια εμπειρία ζωής δεν είναι χρυσάφι σοφίας για τις νεότερες γενιές;
Γιατί λοιπόν την «σκουριάζουμε» θεωρώντας την ως περίοδο απομόνωσης και όχι σαν καμπή της ζωής μας, πλούσια και σημαντική;

Εξ άλλου κάθε άτομο εξελίσσεται μέσα σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια, τα οποία βοηθούν ή παρεμποδίζουν την επέκταση της προσδόκιμης διάρκειας ζωής και την ποιότητα της και επίσης κάθε άτομο έχει το δικό του βιολογικό πρόγραμμα.

Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα της «Χρυσής ηλικίας», γνωρίζουν καλά ότι η ζωή χρειάζεται κάτι περισσότερο από το κυνήγι των ανούσιων υποχρεώσεων, των ενοχών, των τοξικών σκέψεων και ατόμων που μας περιβάλουν.
Γνωρίζουν πολύ καλά το πώς να εφαρμόσουν και να διδάξουν πανανθρώπινες αξίες όπως η αγάπη, η αλήθεια, η συγχώρεση, η δοτικότητα, η ενσυναίσθηση.

Αυτό που ζητάνε τα μέλη της «Χρυσής Ηλικίας»είναι να αντιμετωπίζονται με αγάπη, με σεβασμό, και επί πλέον τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα, να προωθούν την πρόσβαση τους σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συνεχούς εκπαίδευσης.

Λόγω της ημέρας ας σταθούμε ,για λίγο, και σε ένα «κρυμμένο» πονεμένο θέμα, αυτό της κακοποίησης των ατόμων της ομάδας «Χρυσή Ηλικία».

Θέμα, που αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα κι όχι μόνο σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας.

Ως μέλος της μεγάλης ηλικιακής ομάδας, μοιράζομαι μαζί σας κείμενο που διάβασα τελευταία και το οποίο παραπέμπει στην φροντίδα των ατόμων «Χρυσής ηλικίας»:

Ο Μέγας Βασίλειος περιέγραψε την φροντίδα που δείχνουν οι νέοι πελαργοί προς τους ηλικιωμένους γονείς τους και την ονόμασε: «Αντιπελάργηση».

Σύμφωνα με αυτήν, όταν οι πελαργοί γυμνωθούνε από τα φτερά τους λόγω γήρατος, τα παιδιά τους τους βάζουν ανάμεσα τους και τους ζεσταίνουν με τα δικά τους φτερά. Τους ετοιμάζουν και τους δίνουν άφθονο φαγητό, κι όταν πρέπει να πετάξουν, τους βοηθούν σηκώνοντας τους απαλά με την φτερούγα τους πότε ο εκ δεξιών νέος και πότε ότι άλλος εξ αριστερών.

Χρόνια πολλά, και του χρόνου.

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας