Ζήσε για το σκοπό!

Στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, ως σκοπός του ανθρώπου ορίζεται η “ευδαιμονία”  η οποία περιλαμβάνει την αρετή, τη σωφροσύνη και το πράττειν ηθικά.
Όμως η ευδαιμονία είναι σίγουρα διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο.

To να θέτουμε στόχους και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι απαραίτητο στα πρώτα βήματα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωή μας. 
Όμως στερούνται χρησιμότητας για την ύπαρξη μιας επιτυχημένης και ευτυχισμένης ζωής όταν αποξενώνονται από έναν μεγαλύτερο σκοπό.

Ο σκοπός της ζωής μας είναι αυτή η προσωπική μας δήλωση αποστολής – είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας σε αυτόν τον κόσμο καθώς αντικατοπτρίζει και τις συνολικές μας αξίες.
Το να έχεις σκοπό, σημαίνει να έχεις μια εσωτερική ορμή, να αισθάνεσαι αυτή τη φωτιά μέσα σου, αυτό το οξυγόνο που σε κάνει να νιώθεις πραγματικά ζωντανός/νή.

Μια ανταμοιβή που δεν συνδέεται με έναν ανώτερο σκοπό είναι ένα κούφιο επίτευγμα.
Η ανταμοιβή του να ζει κανείς επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή είναι να εμπλέκεται στη διαδικασία να κερδίζει συνεχώς μια τέτοια ζωή.
Αν δεν υπάρχει σκοπός, το άτομο  νιώθει χαμένο, αποσυνδεδεμένο, έχει μια αόριστη προοπτική για τη ζωή και δεν νιώθει συνδεδεμένο με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του. 
Όταν βιώνουμε αυτή την έλλειψη σκοπού στη ζωή μας, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός. Η παρωχημένη εκδοχή του εαυτού μας ζητάει ένα νέο ταξίδι, μια νέα πυξίδα.
Τα εμπόδια όμως που μας κρατούν πίσω στις επιλογές και τις ενέργειές μας αποθαρρύνοντας τη θέλησή μας να ζήσουμε τη δική μας ζωή είναι πολυάριθμα, ξεκινώντας κυρίως από την αδράνεια. 
Το να είμαστε θύματα της αδράνειας ή να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τη βαρυτική της έλξη είναι μια επιλογή που είναι αποκλειστικά δική μας.

Όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι έχουν πάντα τη δική τους επιλογή, συνήθως ενδυναμώνονται για να αλλάξουν και να εξελιχθούν.
Η ιστορία μας λοιπόν είναι αυτή που λέμε στον εαυτό μας και  είναι ένας συνδυασμός των πεποιθήσεών μας οι οποίες τελικά διαμορφώνουν και ελέγχουν τα πάντα στη ζωή μας
Πώς σκεφτόμαστε  πώς αισθανόμαστε, τι κάνουμε;  Αυτή είναι η ταυτότητά μας (our identity)

Οι πεποιθήσεις δημιουργούν και οι πεποιθήσεις καταστρέφουν. Αν βρούμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις και τις αντικαταστήσουμε με  νέες κι ενδυναμωτικές,  θα έχουμε βρει και τον απώτερο σκοπό μας.
Και κυρίως θα έχουμε απαντήσει στα ερωτήματα:
Γιατί θέλω να το κάνω αυτό;
Ποιός είναι ο αληθινός σκοπός;
Tι θα μου δώσει, Tι θα δώσει στους άλλους;
Πώς θα με κάνει να αισθανθώ;

Η ηλικία, έτσι, είναι απλώς ένας αριθμός και δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να πετύχουμε ή πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει  ότι ο σκοπός και το πάθος τους δυναμώνει όσο μεγαλώνουν και εξελίσσονται.

Ένα από τα κλειδιά για να βρούμε σκοπό σε οποιαδήποτε ηλικία είναι να εστιάσουμε σε αυτό που αγαπάμε και σε αυτό που μας δίνει χαρά.  
Είτε πρόκειται για το χρόνο που περνάμε  με τους αγαπημένους μας, είτε με την ασχολία μας σε ένα νέο  χόμπι, είτε με το ενδιαφέρον μας στον εθελοντισμό, είτε με το να ξεκινήσουμε μια νέα καριέρα, το κλειδί είναι να βρούμε δραστηριότητες που μας ενεργοποιούν, μας εμπνέουν και μας εξελίσσουν πνευματικά.

Μια άλλη επίσης σημαντική πτυχή της εξεύρεσης σκοπού είναι και  η καλλιέργεια του αισθήματος της ευγνωμοσύνης και της ενσυνειδητότητας
Το να αφιερώνουμε χρόνο για να εκτιμήσουμε τα μικρά πράγματα στη ζωή, όπως ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή την στήριξη ενός  φίλου μας ή ενός αγνώστου , μπορεί να μας βοηθήσει επίσης  να αποκτήσουμε μια αίσθηση σκοπού και πληρότητας.

Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν κάθε νέα φάση της ζωής μας με περιέργεια, ενθουσιασμό, εσωτερική ψυχική αναζήτηση και ειλικρίνεια, και είναι βέβαιο ότι θα βρούμε νέες περιπέτειες και ευκαιρίες για ανάπτυξη, ολοκλήρωση και προσφορά.

Διότι οι ευκαιρίες δεν συμβαίνουν, τις δημιουργούμε….!

(Θα χαρούμε να μοιραστείτε μαζί (υπό εχεμύθεια ή επώνυμα) στο info@justanumber.gr το δικό σας σκοπό στο ταξίδι της προσωπικής ή/και επαγγελματικής ζωής σας!)

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

27/05/2023

Από την -όχι τόσο παλιά- εποχή, που η χρήση καλλυντικών ξεκινούσε μετά τα 30, με εξαίρεση κάποιες ψαγμένες 25άρες beautyfreaks, και που η προσφώνηση «γιαγιά» ξεκινούσε στα 50, μέχρι τις σημερινές 65άρες «κοπέλες», η απόσταση είναι τεράστια..

27/05/2023

Στην αρχαιότητα, τα περίφημα ιερατικά  Ασκληπιεία ήταν ‘ιατρεία ψυχής’ και θεράπευαν τους ασθενείς με την ερμηνεία των ονείρων  και την Αριστοτελική  ‘μέθεξη’ η οποία συντελείται μέχρι σήμερα  στις παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας, μέσα στο θέατρο της Επίδαυρου και σε κάθε θέατρο που συνόδευε τα  θεραπευτικά, λατρευτικά κέντρα των Ασκληπιειων .

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας

Αποκλειστικό υλικό στo email σας κάθε 15 ημέρες

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας