Η Φύση με Σοφία εποίησε … κι ο Άνθρωπος εκποίησε!

«Καλή Ανάταση»
φώναζε ο τρελός 
«Καλή Ανάταση»  
Είδες! 
Ένα σίγμα έκανε τη διαφορά. 
Είδες! 
Ένα θήτα έκανε τη διαφθορά.
                                           Ευτυχία 

Πόσους σοφούς μηχανισμούς η φύση έχει τοποθετήσει στον οργανισμό του ανθρώπινου πλάσματός της και πόσο η «τρέλα του μεγαλείου» του τους καταστρέφει και θεωρεί ότι πράττει σοφότερα!

Αν έβαζα τίτλο σ‘ένα σημαντικό κιρκαδιανό (νυχθημερόν) ρυθμό θα έγραφα, ΑΝΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ . 

Ξυπνώντας, λοιπόν, λαμπρό πρωινό, έχουμε μηχανισμό κινητοποίησης και προστασίας. Μέσω της οπτικής οδού, ο εγκέφαλος καταλαβαίνει το κίτρινο του φωτός, άρα πρωί. Δυο ουσίες κυριαρχούν τότε στο κορμί του ανθρώπου, η ντοπαμίνη, νευροδιαβιβαστής κινητοποίησης, η «ουσία του έρωτα», και η αδρεναλίνη, η ορμόνη της εγρήγορσης μα και του άγχους. 
Αυτές λειτουργούν με αντίστροφη αναλογία: Ανεβαίνοντας η πρώτη κατεβαίνει η δεύτερη και ανάποδα, διατηρώντας το σύνολο τους σταθερό.

Περνώντας η μέρα και φθάνοντας πια απόγευμα (4μμ και μετά) ο εγκέφαλος πάλι μέσω της οπτικής οδού, αναγνωρίζει την αλλαγή του χρώματος του φωτός, σε πορτοκαλί, άρα βραδιάζει. 
Αρχίζει να παράγει (ή έτσι όφειλε να κάνει) σεροτονίνη, ουσία κλειδί στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης ή αλλιώς «την ουσία της ευτυχίας».

Αργότερα, τις βραδινές ώρες, έχει ανάγκη παραγωγής ωκυτοκίνης (της ορμόνης του τοκετού μα και του χαδιού).

Ας δούμε τώρα, πώς η ελεύθερη βούληση του ανθρώπινου πλάσματος απέχει παρασάγγας από τη σοφία της φύσης:
Ξυπνάμε το πρωί και αντί τη χαρά της εργασίας νιώθουμε το άγχος της δουλειάς, δουλειάς που συχνά δεν έχουμε επιλέξει. 
Έτσι, τα ποσά ντοπαμίνης / αδρεναλίνης αντιστρέφονται με αποτέλεσμα νευρικότητα, απροσεξία, ταχυκαρδία, φθορά. 
Το απόγευμα πια (κατά τις 4μμ), που θα έπρεπε να έχουμε βάλει εργασιακή τελεία και να τρώμε και να πίνουμε με την παρέα μας, απολαμβάνοντας τα εργασιακά μας επιτεύγματα, εμείς παραμένουμε χωμένοι στη σπηλιά του άγχους. Αποτέλεσμα, χαμηλότατα επίπεδα σεροτονίνης και πορευόμαστε μέσα στη μέρα χωρίς ουσία ευτυχίας (και με ανάγκη αντικαταθλιπτικών, μεγαλώνοντας).
Το βράδυ πια, εξαντλημένοι από το λάθος σχεδιασμό όλης της μέρας, θελουμε ένα χάδι να γαληνέψουμε. Ένα χάδι, που δεν έρχεται, ούτε από το δυστυχή «ελεύθερο» εαυτό μας, ούτε από το «μη λειτουργικό» σύντροφο! 
Η Φύση με σοφία και αγάπη εποίησε και ο άνθρωπος με ανοησία μεγαλείου εκακοποίησε (έναν πολύτιμο εαυτό) πληρώνοντας την τιμή των ορίων, που συνεχώς καταπατά. 

Καλή μας ΑΝΑΤΑΣΗ (χωρίς σίγμα ανάμεσα)!

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας