Ένας πολύ σημαντικός αριθμός από τους δρόμους και τις πλατείες που διασχίζουμε καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, φέρουν ονόματα περισσότερο και λιγότερο γνωστών ευεργετών. Σε παλαιότερες εποχές, τότε που η χώρα μας ζούσε με τρομερές απειλές για τον πληθυσμό της, όπως ήταν η παιδική θνησιμότητα εξαιτίας ασιτίας, οι άνθρωποι εκείνοι έκαναν τη διαφορά, μοιράζοντας ένα μέρος του πλούτου τους σε όσους είχαν ανάγκες επιβίωσης. Ο δόκιμος όρος τότε ήταν «φιλανθρωπία» και οι ευεργέτες που την ασκούσαν πέρασαν στην ιστορία.
Από τότε άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε, οι τεράστιες απειλές εξέλιπαν και ο όρος «φιλανθρωπία» -με την ξεπερασμένη έννοια του «φιλοδωρήματος»- εξελίχθηκε σε μια δυναμική, κοινωνική πρακτική. Ήδη, τη δεκαετία του ’50, είχε ξεκινήσει συζήτηση στην Αμερική για την ανάγκη να αναλάβουν ευθύνες οι επιχειρήσεις απέναντι στην κοινωνία και να υπηρετούν αξίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είκοσι χρόνια αργότερα, η συζήτηση είχε πάρει πλέον τη μορφή αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως εταιρική κοινωνική ευθύνη και αποτελεί το πλαίσιο αξιολόγησης του κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού αντίκτυπου των εταιριών.
Σήμερα, στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα της ευαισθησίας οργανισμών απέναντι στην ανάγκη αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και στήριξης ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Δεν πρόκειται, όπως μερικοί νομίζουν, για μια «μόδα», αλλά για την έμπρακτη και αποτελεσματική αλληλεγγύη με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ελληνικού οργανισμού που, σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του, από το 1841 έως σήμερα, αποδεικνύει το διαχρονικό ενδιαφέρον και την υπευθυνότητά του σε ποικίλους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της καθημερινότητας των πολιτών. Γι’ αυτό και στηρίζει το έργο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, φιλανθρωπικών σωματείων, εθελοντικών πρωτοβουλιών και κοινωφελών ιδρυμάτων.
Με τον Άνθρωπο στο επίκεντρο και το βλέμμα στο αύριο, η Εθνική Τράπεζα υλοποιεί μια μεγάλη σειρά από δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ανταποκρίνονται σε προτεραιότητες, όπως: υποστήριξη της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και της ομαλής ένταξης ομάδων στην κοινωνία. Προστασία της υγείας, του ευ-ζην και του αθλητισμού, διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας και δημιουργικότητας. Επίσης, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και μέριμνα για την ευημερία μέσω της μάθησης και του ψηφιακού αλφαβητισμού. Τέλος, μεγάλη δέσμευση της Τράπεζας είναι και η συμβολή της με πράξεις στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, με δράσεις για τη μείωση της ρύπανσης, την πρόληψη, την αποκατάσταση κλπ.
Στον τομέα του πολιτισμού, το 1966 η Τράπεζα δημιούργησε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), ένα ίδρυμα με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Επίσης, διατηρεί μια άρτια Βιβλιοθήκη, ενώ έχει ιδρύσει το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, ένα πολυδύναμο κέντρο τεκμηρίωσης της οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας της χώρας.
Ο θεσμός της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) «αναβαπτίζεται» διαρκώς μέσα από τα αποτελέσματα των δράσεών του. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται από τις μεγάλες εταιρίες είναι ταυτόχρονα επικουρικός, συμπληρωματικός και προληπτικός, στηρίζοντας και διευρύνοντας τις πρωτοβουλίες που καλούνται να αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα, χάρη σε δράσεις ΕΚΕ εξοπλίζονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη την Ελλάδα. Χάρη σε δράσεις ΕΚΕ ενισχύονται τα συστήματα πυροπροστασίας και αποκαθίστανται περιοχές που έχουν πληγεί από ακραία φυσικά φαινόμενα. Επιπλέον, με όχημα δράσεις ΕΚΕ προωθούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέους ανθρώπους και, συνολικά, ενεργοποιούνται μηχανισμοί που απαντούν σε σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές ανάγκες. Και, ευτυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι, απλώς, «μόδα»!