COSMOTE CHRONOS: Ξενάγηση στην Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ με τη δύναμη της Τεχνολογίας

Όσες φορές και να έχω ανέβει, ή όσες φορές περπατώντας στις αθηναϊκές γειτονιές έχω στρέψει το βλέμμα στον Ιερό Βράχο, το δέος της τεράστιας κληρονομιάς με κάνουν να ονειρεύομαι μια χρονομηχανή που θα με μετέφερε, κάπου στον 5ο αιώνα π.Χ., για να μπορέσω να θαυμάσω τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία της Ακρόπολης όπως ήταν τότε, στην εποχή της ακμής τους. Τότε που τα ιστορικά μνημεία δεν ήταν μνημεία, αλλά οικεία, μεγαλοπρεπή οικοδομήματα ενός πολιτισμού ζωντανού και λαμπρού.

Και να που ένα όνειρο επιστημονικής φαντασίας, γίνεται σήμερα πραγματικότητα, αφού χάρη στη δύναμη της Τεχνολογίας, έχουμε στη διάθεσή μας ένα app που μας «αποκαλύπτει» την Ακρόπολη του «Χρυσού Αιώνα» του Περικλή.

Πρόκειται για την εφαρμογή επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, COSMOTE CHRONOS, που φέρνει στην οθόνη κινητών και tablet εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην κλασική αρχαιότητα και στα ρωμαϊκά χρόνια.

Ειδικότερα, μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάσταση αναπαράσταση μνημεία που σήμερα δεν σώζονται: το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη. Για τις εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις χρησιμοποιήθηκαν σχεδιαγράμματα, σκίτσα και σκαριφήματα μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία. Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου της εφαρμογής τεκμηριώνεται από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. 

Μπαίνοντας στην εφαρμογή, μπορούμε να θαυμάσουμε τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούμε στο εσωτερικό τους οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό). Αν μάλιστα είμαστε πάνω στον Ιερό Βράχο, η εμπειρία κόβει την ανάσα καθώς με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια πάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων όπως καταγράφεται από την κάμερα της συσκευής μας! 

Κι αν θέλουμε ξενάγηση; Γίνεται! Με ένα κλικ να΄σου και η Κλειώ, η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός που μπορεί να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για την Ακρόπολη και τα μνημεία της, σε ελληνικά και αγγλικά. Μόνη προϋπόθεση για την ξενάγηση με την Κλειώ είναι η φορητή συσκευή μας να υποστηρίζει και να συνδέεται σε δίκτυο 5G. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi είναι εφικτή η παροχή μόνο αυτοματοποιημένης ξενάγησης.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Έχοντας ως στόχο τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον κόσμο, σε ελληνικά και αγγλικά. 

Το app είναι διαθέσιμο στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Android και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι διασυνδεδεμένο με τα Social Media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζόνται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων. 

Δείτε παρακάτω demo της εφαρμογής:
https://www.youtube.com/watch?v=Cgu3gcAH7gE

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας