Το απέραντο, ολοκάθαρο BLUE των ελληνικών θαλασσών μας

Όταν κλείνω τα μάτια και αναπολώ τα παιδικά μας καλοκαίρια, η πρώτη και κύρια εικόνα είναι η βουτιά στη θάλασσα. Με την απότομη μετάβαση από τον καυτό ήλιο, τις φωνές και τα γέλια, τα πλαφ και πλουφ, στον σιωπηλό, μυστηριώδη  κρυστάλλινο, λουλακί υποβρύχιο κόσμο, και την κατάδυση στο βυθό. Ακόμα κι αν η βουτιά κρατούσε λίγα δευτερόλεπτα, αυτή είναι η επικρατούσα εικόνα που αντιστοιχεί στον κωδικό «καλοκαίρι»  και είμαι σίγουρη πως τη μοιράζονται χιλιάδες χιλιάδων Ελλήνων, πολλών γενιών.

Σήμερα ωστόσο το θαλάσσιο περιβάλλον αλλάζει – παγκόσμια, αλλά και για την ευλογημένη με απέραντο μπλε χώρα μας. Η ανθρώπινη «υπερ-δραστηριότητα» και η αδιαφορία μας αφήνει ένα αρνητικό αποτύπωμα στη γη, στον αέρα που αναπνέουμε, στις θάλασσες. Τόνοι πλαστικού που αδιάφορα και απρόσεκτα, ή και από άγνοια για την καταστροφή που προκαλούν πετάχτηκαν, «λεκιάζουν» απειλητικά τη γαλάζια θάλασσα μας και τον κόσμο της που ζει μέσα, έξω και από αυτή. 
Δεν ξέρουμε πόσοι τόνοι τέτοιων απορριμμάτων θα συσσωρεύονται,  πού θα σταματήσει όλο αυτό.  Ξέρουμε όμως κάτι πολύ ελπιδιφόρο και καθησυχαστικό: Πως έως το 2025 οι θάλασσες μας και οι ακτές που βρέχουν θα έχουν «ελαφρύνει» κατά 90 τόνους πλαστικού. Πώς;

Χάρη στην πρωτοβουλία COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών που ξεκίνησε να υλοποιεί η COSMOTE, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, που αποτελεί πηγή ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας. Η απομάκρυνση των πλαστικών συμβάλλει στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στις θάλασσες και εν τέλει σε ένα υγιές περιβάλλον για τον άνθρωπο. 

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά με δράσεις στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές. 
Εκτιμάται μάλιστα, ότι περισσότεροι από 52 τόνοι θα μπορέσουν να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ακόμη και έπιπλα. 
Παράλληλα, θα έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις 200 και πλέον ψαράδων σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυoαποθεμάτων.
Οι συγκεκριμένες δράσεις είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας COSMOTE με την Εναλεία, έναν οργανισμό με όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω λύσεων κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας.
Μέσω αυτής της συνεργασίας  θα υλοποιηθούν  αποτελεσματικές δράσεις που προσφέρουν λύσεις τόσο για τον καθαρισμό των θαλασσών μας από τα πλαστικά,  όσο και λύσεις για την πλαστική ρύπανση γενικότερα.

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση της COSMOTE*, που ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Θα εμπλουτίζεται και με άλλες δράσεις, αποτελώντας ένα ακόμη βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. 

Πρόκειται για την προστασία  του πιο πολύτιμου κεφαλαίου που μπορεί να κληροδοτηθεί στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. 
*Για όλες τις σχετικές δράσεις βιωσιμότητας και διάσωσης του περιβάλλοντος COSMOTE δείτε εδώ

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Youtube εδώ

Πρόσφατα άρθρα

20/04/2024

Η 60η Μπιεννάλε της Βενετίας το κορυφαίο παγκόσμιο εικαστικό γεγονός Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα μέσα στους χώρους των Giardini με τα εθνικά περίπτερα και του Arsenale με πληθώρα διεθνών συμμετοχών.

20/04/2024

Θυμάμαι την παιδική μου φίλη. Τη θυμάμαι κοριτσάκι που όταν ήθελε να αποδράσει καμιά φορά από ό,τι τη φόβιζε ή τη στενοχωρούσε, κρυβόταν στη ντουλάπα της μαμάς της, την ποτισμένη από το θεϊκό άρωμά της, κι εκεί εύρισκε γαλήνη και ασφάλεια, μέχρι να βγει ξανά στον έξω κόσμο.

20/04/2024

Περπατώντας στην πεζοδρομημένη οδό Κοραή, ο διαβάτης δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι από εκεί περνούσε, κάποτε, ένας χείμαρρος, ο "Βοϊδοπνίχτης", που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, χωριζόταν σε δύο βραχίονες (σημερινές οδοί Δημοκρίτου & Λυκαβηττού), που  ενώνονταν στην οδό Ακαδημίας και από τις οδούς Κοραή & Σταδίου, έφταναν στην οδό Πειραιώς. 

20/04/2024

Ο μικρός ΡΑ29-Ν3, ρομπότ τεχνολογίας 1974, μεταλλικό, σε καφέ απόχρωση με λευκές πινελιές από ένα κουβά χρώμα που έπεσε πάνω του λίγα χρόνια πριν σε μια αγχωμένη περίοδο, με τετραγωνισμένο σχήμα και δύο τεράστια, όχι πολύ συμμετρικά μάτια, λιάζεται αναπολώντας.

20/04/2024

Οι γιαγιάδες μας και, κάποιων από εμάς, ακόμα και οι μαμάδες μας, έφτιαχναν τα «ψιμύθια» τους στην κουζίνα τους, ανακατεύοντας πλήθος από υλικά, , κυρίως μαναβικής, φτιάχνοντας αλοιφές και κρέμες προσώπου στα ίδια σκεύη που ετοίμαζαν άλλες δημιουργίες ..για φάγωμα.

20/04/2024

Την τελευταία δεκαετία στην παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα βρίσκει όλο και περισσότερο εφαρμογή η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP), μιας και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή μέθοδο επιτάχυνσης επούλωσης των τραυματισμών των αρθρώσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας