Ρίζες και Φτερά και Ασημένια Μαλλιά

Το κύριο πρόβλημα με τις “ταμπέλες” δεν είναι ότι οι άλλοι τις πιστεύουν, όσο ότι εμείς τις πιστεύουμε και συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Για αυτό είναι δομικό ανά τακτά διαστήματα, να επισκεπτόμαστε τον εαυτό μας για να εξετάσουμε το σύστημα αξιών, πεποιθήσεων, κανόνων, συνηθειών που έχουμε, τους στόχους, τον σκοπό και την αποστολή μας, τις σχέσεις μας και να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι δικό μας και τι όχι, τι μας ωφελεί ή τι μας αποδυναμώνει, τι μας ενδυναμώσει και τι μας περιορίζει. Να μπορούμε να βλέπουμε στο εδώ και τώρα που είναι η δύναμη μας. 

Έχει αποδειχτεί σε πολλαπλές επιστημονικές μελέτες ότι ακόμα και η συστηματική χρήση λέξεων και εννοιών, ακόμα και εάν είναι διάσπαρτες σε ένα κατ’ άλλα ουδέτερο κείμενο ή συζήτηση, μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία του αναγνώστη ή συνομιλητή. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά κοινωνικά στερεότυπα που συνδέονται με ολόκληρες δεκαετίες ζωής μετά τα 50!

Η μεγάλη παγίδα μεγαλώνοντας είναι ότι πολλοί έχουμε “εκπαιδευτεί” από μικρή ηλικία για πεποιθήσεις περιοριστικές στο τι είναι η ζωή μετά τα 50, 60, 70 ή 80 (στο πλαίσιο άλλης κοινωνίας και επιπέδου ζωής ή δυνατοτήτων). Είναι όμως έτσι; 

Και εάν όχι, όσοι περάσαμε το όριο των 50 πώς μπορούμε να ξεφορτωθούμε εσωτερικούς περιορισμούς και να απελευθερωθούμε στο ποιοι είμαστε, ποια είναι η δύναμη μας σήμερα και να σχεδιάσουμε εκ νέου μια νέα ζωή;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν μέσα τους το δυναμικό να ξεπεράσουν αρνητικά στερεότυπα και πεποιθήσεις που τους απομακρύνουν από το να ευημερούν και να πετυχαίνουν τους στόχους τους”. 

Αυτή είναι η δομική αρχή πάνω στην οποία έστησαν το Strategic Intervention Coaching οι δάσκαλοι Anthony Robbins, Cloe Madanes, Mark & Magali Peysha. 

Το SI ή η Τέχνη της Ανθρώπινης Αλλαγής, είναι μια δυναμική μορφή coaching, ένα στρατηγικό, αναπτυξιακό μοντέλο, που στηρίζεται στην ψυχολογία των ανθρώπινων αναγκών, σε διανοητικά κ συναισθηματικά στοιχεία της νευρολογίας, σε neurolinguistics, τη στρατηγική θεραπεία οικογένειας, την ψυχολογία επιρροής και την προσέγγιση του Milton Erickson, μεταξύ άλλων. 

Το SI Coaching ξεκινά από την αναγνώριση της δύναμης που έχει το νόημα- ερμηνεία που αποδίδουμε στο κάθε τι γύρω μας, σχέσεις, καταστάσεις, συμπεριφορές, αξίες, πρότυπα και άλλα, για τη διαμόρφωση της ζωής ενός ανθρώπου. Και είναι ότι πιο σχετικό καθώς τα νούμερα στην ηλικία μπαίνουν στα -ηντα.

Αυτό που συχνά συμβαίνει περνώντας το όριο των 50, 60, 70, 80+ είναι ότι πολλοί άνθρωποι, γυρνούν και κοιτούν πίσω, σε μια ανασκόπηση του τι άλλαξε με την έννοια “τι έχασαν”, “τι δεν υπάρχει πια”. Συμβαίνει κ σε νεότερες ηλικίες, ανάλογα με τη φάση ζωής, αλλά μετά τα 50 γίνεται επιδημικό φαινόμενο.

Η εστίαση της προσοχής και ενέργειας στην απώλεια, μαζί με τον κοινωνικό προγραμματισμό γύρω από την ηλικία, μαζί με τις έντονες αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή, μπορεί να αποδυναμώσει και να μας αποθαρρύνει ή αδρανοποίησει ή ακόμα κ περιθωριοποιήσει σε ένα κύκλο σκέψεων-συμπεριφορών ματαιότητας ή αδυναμίας.

Ό,τι πιο άδικο μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, ασχέτως ηλικίας και συνθηκών!

Εστιάζοντας στη απώλεια ή την αλλαγή, συγκρίνοντας το τώρα με το πριν σε μια μόνο διάσταση, τα χαρακτηριστικά της νεότητας, αναπολώντας άλλες εποχές, χάνουμε τη δύναμη του τώρα σε άλλα χαρακτηριστικά και ικανότητες που τότε δεν είχαμε και είναι εξίσου σημαντικές. Ακόμα και παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος «ηντα» στο χώρο εργασίας, και κοινωνικό διαχωρισμό, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσδιορίσει κάποιος την ταυτότητα και το ρόλο του, με νέα δυναμική και αξία.

Τα χρόνια που έχουν περάσει είναι χρόνια εμπειρίας, δύναμης, κατακτήσεων υλικών, ψυχολογικών, διανοητικών, ικανοτήτων ή γνωριμιών με συνθήκες και καταστάσεις μεγάλου εσωτερικού και συχνά εξωτερικού πλούτου. Πουθενά δεν υποστηρίζεται πως μεγαλώνοντας οι άνθρωποι πρέπει να ζουν χωρίς πάθος, χωρίς χαρά, ενθουσιασμό, μάθηση, κατακτήσεις, ενεργητικό ρόλο στην κοινωνία, σημαντικότητα, επιρροή, συνειδητές αλλαγές από επιλογή. Πουθενά δεν υποστηρίζεται ότι μετά τα “ηντα” οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν νέα ξεκινήματα! Πλέον είναι γεγονός το ξεκίνημα δεύτερης ή τρίτης καριέρας μετά τα 50, δεύτερος ή τρίτος γάμος μετά τα 50-60. Η κοινωνία μπορεί να μην έχει ξηλώσει τα περιοριστικά στερεότυπα, αλλά σε ατομικό επίπεδο όλα είναι εφικτά.

Σε κάθε αλλαγή φάσης ζωής, είναι απαραίτητο να κάνουμε μια καλή επαναξιολόγηση. Με αυτογνωσία, διαύγεια και αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Και κυρίως στις φάσεις ζωής που έχουν χτιστεί σκληρές περιοριστικές πεποιθήσεις όπως είναι η συνταξιοδότηση, η “τρίτη ηλικία”, η ζωή μετα τα “-ηντα”, καθώς τα στερεότυπα και η σύγχρονη πραγματικότητα συγκρούονται, αλλά δυστυχώς τα στερεότητα επηρεάζουν, δίνουν νόημα και ορίζουν τις επιλογές πολλών, νέων ή μεγαλύτερων.

Να επαναπροσδιορίσουμε και ανασχεδιάσουμε τη ζωή, όπως μας εκφράζει στο τώρα, στο ποιοι είμαστε σήμερα, να αναγνωρίσουμε τις δυνάμεις, δυνατότητες, συμμάχους, συνήθειες, κανόνες, ανάγκες, σκέψεις, συναισθήματα κλπ που έχουμε ή μπορούμε να καλλιεργήσουμε, και τα οποία μας στηρίζουν στη ζωή που επιθυμούμε, σε κάθε τομέα.

Εδώ έρχεται ο ρόλος και οι δυνατότητες του coaching, ως μια επιλογή που μπορεί να μας στηρίξει σε σειρά θεμάτων, ενδεικτικά:

* Επαναπροσδιορισμό του σκοπού- life purpose, και τι μας δίνει την δύναμη να ονειρευόμαστε και να είμαστε δραστήριοι στη ζωή

* Επαναξιολόγηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και των τρόπων κάλυψης τους. 

* Σχεδιασμό και ορισμό εκ νέου των αξιών που είναι σημαντικές σε αυτή τη φάση ζωής, καθώς και τι κανόνες έχουμε για να τις βιώνουμε.

* Διαπραγμάτευση σχέσεων με τα ενήλικα πλέον παιδιά και εγγόνια, με συναδέλφους, με κοινωνικό περίγυρο, αλλά ακόμα και με τον εαυτό μας. Ή με τη δυνατότητα σε αυτή την ηλικία να είναι κάποιος γονιός με μωρό.

* Απελευθέρωση από περιοριστικές πεποιθήσεις και δημιουργία νέων, πιο απολαυστικών και εποικοδομητικών στο σήμερα

* Μάθηση νέων δεξιοτήτων επικοινωνίας, αλλά και πρακτικές ικανότητες

* Εναρμόνιση με το σύντροφο στα πλάνα ζωής και τη νέα φάση

* Ενδυνάμωση σε λήψη αποφάσεων για θέματα σχέσεων, καριέρας, ρόλου, τρόπου ζωής, προτεραιοτήτων, φροντίδας υγείας

* Ανεύρεση διαθέσιμων επιλογών, δυνάμεων, μοναδικότητας, ανταγωνιστικότητας, επιθυμιών, ταλέντων, εσωτερικού κίνητρου, τη φλόγα μέσα μας

* Διαμόρφωση στόχων και σχεδιασμό τρόπου επίτευξης τους 

* Τρόπους να παραμένουμε σε εξαιρετική κατάσταση συναισθηματικά, φυσιολογικά, κοινωνικά, διανοητικά, να υπάρχει δομή και υποστήριξη στις μεταβάσεις

Η πραγματικότητα είναι πως ενάντια σε συμβατικές δεσμευτικές πεποιθήσεις υπάρχει μεγάλη ελευθερία μεγαλώνοντας. Πολλές ευθύνες πλέον έχουν φύγει, η εμπειρία ζωής μάς έχει διδάξει τι θέλουμε και τι όχι, η ζωή έχει περισσότερη αξία στο τώρα, διαθέτουμε γνώσεις και σοφία ή εξειδίκευση, δεν μας νοιάζει τόσο η γνώμη των άλλων. 

Η ηλικία φέρνει αναπόφευκτα αλλαγές στη φυσιολογία μας, αλλά αυτό δεν ορίζει τις δυνατότητες μας. Οι σκέψεις μας και οι πεποιθήσεις μας, το νόημα που δίνουμε στα γεγονότα της ζωής και τους άλλους μας ορίζει. Γιατί αυτές οι σκέψεις και το νόημα δημιουργούν συναίσθημα, και το συναίσθημα φέρνει αλλαγές στη χημεία του οργανισμού μας. Η νέα χημεία και τα συναισθήματα θα ορίσουν στη συνέχεια τις αντιδράσεις μας, συμπεριφορές και επιλογές, και κατά συνέπεια το πως ζούμε τη ζωή μας.

Και οι σκέψεις μας εύκολα γίνονται συνειδητή επιλογή, εύκολα συνειδητά δένονται με συναίσθημα και ξεκινάμε να σχεδιάζουμε εμείς τη ζωή με νέο πάθος και όρεξη.

Καλοτάξιδο το Just A Number! Ας είναι ένας τόπος για μια νέα, ενδυναμωμένη κοινωνία ανθρώπων με εμπειρία, έμπνευση, συνειδητότητα, επιλογές, δυνατότητες και κυρίως απόλαυση ζωής! 

Μαρίνα Τριανταφυλλίδου

Strategic Intervention Coach, BCC

Master NLP Practitioner, Hypnotherapy Practitioner

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

10/02/2024

Δείτε αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι γενιές των Ελλήνων με τη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είναι αντίθετη στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας