Η Ανάσταση, η Αναγέννηση και οι Κύκλοι της Ζωής

Κάθε χρόνο, η Ανάσταση έρχεται, την ίδια ώρα πάντα, για να μας θυμίσει ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι, η αναγέννηση θα πατήσει το θάνατο και τις δυσκολίες. Μαζί έρχεται κάθε χρόνο η Άνοιξη, ανθίζοντας και γεμίζοντας καρπούς και λουλούδια τη γη μετά το σκοτάδι κ το ξεγύμνωμα της φύσης το χειμώνα. 
Κάθε χρόνο το Πάσχα έρχεται να μας θυμίσει τον κύκλο της ζωής και τις δυνατότητες που έχουμε. Η Ανάσταση κάθε χρόνο θα εορταστεί και είναι μια βαθιά στιγμή που σηματοδοτεί τη δυνατότητα για το νέο, τη νίκη πάνω στα εμπόδια και τους περιορισμούς.

Τα Πάθη, η Σταύρωση, ο Θάνατος και η Ανάσταση, σε θρησκευτικό ή συμβολικό επίπεδο, έχουν νοήματα που αφορούν τον κάθε άνθρωπο. 
Προδοσία, αδυναμία, απομόνωση, απώλεια, δομικές αλλαγές που μετά ακολουθούνται από νέες ευκαιρίες, ενδυνάμωση, νέα δεδομένα, ανασυγκρότηση, ευτυχία. Θα τις βιώσουμε όλοι. Δεν μπορεί να υπάρξει εορτασμός της Ανάστασης χωρίς το Θάνατο.

Ο κύκλος της ζωής, εικονοποιείται στο Μεσαίωνα με την ακολουθία της Ευτυχίας, της Απώλειας – Πτώσης, του Πόνου, της Ελπίδας – Ανάδυσης και ξανά της Ευτυχίας.
Ο κύκλος της ζωής είναι βέβαιο ότι θα συμβεί ξανά και ξανά. 
Μπορούμε να το αρνηθούμε, ενάντια στο πως λειτουργούν τα πάντα στη Φύση, να αντιδράσουμε σαν το σολομό που κολυμπά ενάντια στο ποτάμι, να το αρνηθούμε και να ταλαιπωρηθούμε περιττά, ή να εναρμονιστούμε με την ροή, να γυρίσουμε στα εσωτερικά μας εφόδια και να βγούμε στην επιφάνεια ακόμα πιο λαμπεροί και δυνατοί.

Κάθε αλλαγή είναι ένας συμβολικός θάνατος και η ζωή είναι γεμάτη από αλλαγές. Στα ψηφία της ηλικίας, στην καριέρα, ένας γάμος, ένα διαζύγιο, ένας αποχωρισμός, ένα νέο μέλος στην οικογένεια… Η ζωή δεν τελειώνει όμως εκεί, αλλά αναγεννάται.

Τι κάνει τη διαφορά;
Είναι στο χέρι του καθενός μας πώς θα αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες, αν θα εστιαστεί στα Πάθη ή την Ανάσταση που με βεβαιότητα έρχεται. Αν θα έχει το εσωτερικό νόημα, τον προσωπικό σκοπό και την πίστη ώστε να περάσει τις δυσκολίες πιο εύκολα και ανώδυνα.

Το Πάσχα με την Ανάσταση μας διδάσκει 4 βασικές αξίες που μπορούν να μας στηρίζουν στη ζωή μας.

α. Συγχώρεση. Ως απελευθέρωση από συνεχή σκέψη που μας δηλητηριάζει, διαλύοντας τη ζωή μας. Δεν σημαίνει ξεχνώ ή επιτρέπω. Συγχωρώ: κάνω χώρο για να χωρέσει και το “άλλο”, το “αντίθετο”, συναισθάνομαι και προχωρώ. Η συγχώρεση βοηθά να παίρνω τη δύναμη μου πίσω από ό,τι με φθείρει λόγω μνησικακίας.

β. Εσωτερική Πίστη & Ελπίδα. Η δύναμη να ξέρεις ότι υπάρχει φως κοντά, ότι μπορείς. Η βεβαιότητα αυτή αποτελεί δύναμη εστίασης και βοηθά να περάσει ο πόνος χωρίς περιττή ταλαιπωρία. (Και καμία σχέση με τις επιφανειακές θετικές προσεγγίσεις ότι όλα είναι πάντα τέλεια.)

γ. Συμπόνια & Αγάπη. Κατανοώ από πού έρχεσαι. Μπορώ να μπω στα παπούτσια σου αντί να λειτουργήσω αφοριστικά στην συμπεριφορά σου. Βοηθά στην πιο αποτελεσματική και ουσιαστική επικοινωνία.

δ. Ευγνωμοσύνη. Ευ+γνώμων, το να γνωρίζω το καλό που έχω. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική στάση ευγνωμοσύνης μειώνει τα επίπεδα στρες, ανασφάλειας, κατάθλιψης και φέρνει ευεξία, ενδυνάμωση και περισσότερη δημιουργικότητα απέναντι στη ζωή.

Βαδίζοντας προς την Ανάσταση φέτος θα μπορούσαμε να αγκαλιάσουμε το νόημα των ημερών περισσότερο από το τελετουργικό:

  • Εσείς, πού εστιάζετε στην πορεία της ζωής; Μήπως κολλάτε στα πάθη και τις δυσκολίες ή στην αναγέννηση κάθε φορά και τι κερδίσατε; Σκεφτείτε την ιστορία που διηγείστε για μια κατάσταση που σας ζορίζει. Ακόμα καλύτερα, γράψτε την. Τώρα ξαναγράψτε την ιστορία αξιοποιώντας τις άνω αξίες. Δείτε την ιστορία υπό το πρίσμα του τι κερδίσατε, τι μάθατε, τι ανακαλύψατε ως ταλέντο ή δύναμη για τον εαυτό σας.
  • Αν είστε σε μια περίοδο δοκιμασίας, θυμηθείτε στο παρελθόν, έχετε περάσει ξανά ζόρικες καταστάσεις που σας κυρίευσαν; Τι ήταν αυτό που σας στήριξε να βγείτε και να αναγεννηθείτε; Κάποιες σχέσεις; Ενδιαφέροντα; Μια πρακτική; Μια δύναμη σας; Είναι ένας προσωπικός σας τρόπος δύναμης και είναι πάντα διαθέσιμος.
  • Τι θα σήμαινε Ανάσταση κι Αναγέννηση στη ζωή σας σήμερα; Σε ποιον τομέα; Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση σε όλους!
Να θυμόμαστε το νόημα της κάθε μέρα. Η ζωή θα βιώνεται πιο φωτεινά!

Παρόμοια άρθρα

Λέξεις κλειδιά

NEWSLETTER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETER

Πρωτογενή άρθρα και καινούργιο περιεχόμενο στο email σας κάθε 15 ημέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρόσφατα άρθρα

10/02/2024

Δείτε αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι γενιές των Ελλήνων με τη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είναι αντίθετη στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

JUST A NUMBER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα στο email σας, κάθε 15 ημέρες!

JUST A NUMBER

Εγραφείτε στο Newsletter μας